• 07/09/2012
  • |     BB

Volvo Trucks ontwikkelt realtime telemaintenance voor vrachtwagens (+video)

Volvo Trucks heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee werkplaatsen continu en in realtime de conditie van een truck op afstand kunnen controleren. Dat moet de onderhoudskosten reduceren.

Trefwoorden: #Christian Gustavsson, #gsm, #ict, #software, #telematica, #Volvo Trucks

Lees verder

b2b

( Foto: Volvo Trucks, Christian Gustavsson )

ENGINEERINGNET -- Het door Volvo Trucks ontwikkelde systeem werkt op basis van de nieuwste versie van de telematica-gateway (TGW). Daarmee volgt de (Volvo Trucks) garage van op afstand de conditie van het voertuig en kan ze eventuele slijtage controleren. Via het GSM-netwerk kunnen op afstand storingscodes afgelezen worden.

De werkplaats ontvangt bijvoorbeeld een waarschuwing over slijtage aan remblokken. "Het resultaat is dat de versleten onderdelen op tijd worden vervangen en het niet opeens opgeven tijdens een lange reis”, zegt Christian Gustavsson, hoofd services.

“Het is een win-winsituatie. Het is voor het transportbedrijf en de werkplaats veel efficiënter als ongeplande werkplaatsbezoeken worden voorkomen.”

Met het nieuwe systeem kunnen de werkplaatsmonteurs controleren hoeveel kilometers de truck heeft afgelegd en hoe snel de verschillende onderdelen aan vervanging toe zijn. Vervolgens kan de werkplaats het onderhoud plannen op basis van de werkelijke vereisten van het afzonderlijke voertuig.

“Veel parameters zijn moeilijk te berekenen. In trucks die in zwaardere omstandigheden dan gemiddeld rijden, slijten bepaalde onderdelen sneller. En voor trucks die in rustiger omstandigheden worden gebruikt, zijn dezelfde onderdelen op de geplande datum misschien nog niet aan vervanging toe. Dit geeft ook weer onzekerheid voor het transportbedrijf”, aldus Christian Gustavsson.

Het systeem verschijnt in 2013 op de Europese markt. Aanvankelijk zal het slechts een beperkt aantal parameters hebben, maar de komende jaren wil Volvo Trucks die naar verluidt verder uitbreiden.


Video: