• 11/09/2012
  • |     BB

Een heel jaar lang op stage bij Janssen Pharmaceutica

'Innovatie in onderwijs: laatstejaarsstudent Chemie Charlie Van Looy loopt heel jaar lang stage op de dienst Organische synthese van Janssen Pharmaceutica.

Trefwoorden: #hogeschool, #janssen, #janssen pharaceutica, #plantijn

Lees verder

HR

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE -- Janssen Pharmaceutica vindt dat de klassieke stages van 14 weken te kort zijn. 'Op het moment dat de student zich volledig had ingewerkt, moet hij of zijn het bedrijf al weer verlaten', is de opmerking van het farmabedrijf.

Een argument dat hout snijdt, zeker in een technische richting. Daarom gaat Plantijn Hogeschool vanaf dit academiejaar van start met een pilootproject: laatstejaarsstudent Chemie Charlie Van Looy zal een jaar lang voltijds stage lopen op de dienst Organische synthese van Janssen Pharmaceutica.

Hij werd vrijgesteld van lesdeelname en zal alle vakken van het derde jaar verwerken via begeleide zelfstudie.

Janssen Pharmaceutica engageerde zich ertoe om Charlie tien maanden lang te begeleiden op de werkvloer en hem te ondersteunen in zijn praktisch leerproces. De practica die normaal in de labo’s van Plantijn plaatsvinden, zal Charlie volgen bij het farmabedrijf.

In zijn werkschema is ook tijd en ruimte voorzien om de verplichte theoretische leerstof zelfstandig te verwerken. Plantijn neemt de theoretische leerbegeleiding op zich en zal Charlie achteraf ook evalueren. Op die manier ziet de hogeschool er op toe dat Charlie de nodige competenties, zoals voorgeschreven in het leerplan, verwerft.

Streng selectieproces
Dit nieuwe stageconcept is niet voor elke student weggelegd. Plantijn Hogeschool voerde een streng selectieproces uit. Enkel studenten die beschikken over voldoende zelfsturing en verantwoordelijkheidsgevoel komen in aanmerking. Janssen Pharmaceutica besliste aan de hand van een interview uiteindelijk zelf welke student deze unieke stage kreeg aangeboden.

Charlie van Looy is de eerste student aan Plantijn Hogeschool die deze kans krijgt. Hij startte vorige week in de functie van laborantstagiair.

“Tijdens de eerste dagen werden mij vooral de praktische zaken uitgelegd: welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen, hoe werken de brandblusapparaten, hoe moet ik de softwareprogramma’s gebruiken. Nadien kon ik aan de slag in het labo waar ik chemische reacties uitvoer op bepaalde stoffen.”

Veel inhoudelijke details wil Charlie niet kwijt over zijn functie, hij beloofde immers geheimhouding over de experimenten die hij uitvoert. Wel is hij zich bewust van de unieke kans die hij krijgt. “Ik werk hier samen met mensen die heel goed zijn in hun vak en tot de top van de wereld behoren. Dat is best imponerend, maar ook heel leerrijk.”