• 13/09/2012

Grote uitdagingen voor Europese elektriciteitsinfrastructuur

Toekomstig aandeel hernieuwbare energie vereist grote investeringen in Europese elektriciteitsinfrastructuur.

Trefwoorden: #elektriciteitsinfrastructuur, #susplan

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Een aanzienlijke toename van het aandeel hernieuwbare energie tot 40-55 procent van de Europese energiemix rond 2050 zal hoge eisen stellen aan de Europese elektriciteitsinfrastructuur.

Om aan deze eisen te voldoen, zullen aanzienlijke investeringen gedaan moeten worden in een nieuwe infrastructuur en zal tegelijkertijd de huidige infrastructuur efficiënter moeten worden, besluiten de partners in project SUSPLAN.

SUSPLAN (acroniem voor Planning for Sustainability) is een door de EU gefinancierd project dat in de afgelopen drie jaar (2008-2011) de behoeften van de energie-infrastructuur heeft geëvalueerd om grootschalige inpassing van hernieuwbare energiebronnen in Europa tot 2050 mogelijk te maken.

Uit een door SUSPLAN uitgevoerd analyse is gebleken dat de penetratie van met name de grootschalige hernieuwbare energie producerende eenheden zoals offshore windparken een grote impact zullen hebben op de toekomstige behoefte aan opwaardering van de elektriciteitsinfrastructuur.

Aangezien de meest gunstige windlocaties zich doorgaans in Zuidwest en Noordwest Europa bevinden, zal een aanzienlijk deel van de toekomstige investeringen gespendeerd moeten worden aan het versterken van de elektriciteitscorridors van Zuid- en Noordwest Europa naar Centraal en Oost-Europa.

Een andere interessante bevinding is de sterke interactie die plaatsvindt tussen de gas- en elektriciteitsmarkten, wat impliceert dat verschillende ontwikkelingen in RES(regionale hernieuwbare energiebronnen)-aandelen niet alleen de Europese elektriciteitsinfrastructuur, maar ook de Europese gasinfrastructuur zullen beïnvloeden. Deze interactie is nog weinig geanalyseerd in voorgaande studies.

ECN heeft samen met het voltallige SUSPLAN-consortium geconcludeerd dat de volgende strategieën en acties nodig zijn om een grootschalige integratie van hernieuwbare energie in de Europese energiemarkt mogelijk te maken in de periode tot 2050:

* Ontwikkel algemene lange-termijn (>10 jaar) planningsprocedures voor ontwikkeling van infrastructuur.
* Ontwikkel een beter  kader voor de uitbreiding van een transnationale  infrastructuur.
* Ontwikkel een lange-termijn visie voor offshore windontwikkeling.
* Steun de ontwikkeling van samenhangende netwerkuitbreidingsplannen voor geheel Europa.
* Integreer de planning van het elektriciteits- en gasnetwerk.


(KV) (afbeelding SUSPLAN)