• 13/09/2012
  • |     BB

FANC belast internationale experts met analyse Doel 3 dossier

FANC stelt internationale groep van specialisten samen om het dossier van Doel 3 te analyseren en te reviseren. Het tijdbestek is onduidelijk.

Trefwoorden: #doel, #doel 3, #electrabel, #fanc, #tihange, #tihange 2, #vinçotte

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET -- Het Belgische nucleaire controleorgaan FANC meldt een aantal experts geselecteerd te hebben die een onafhankelijke technische analyse van het reactorvat van Doel 3 zullen uitvoeren. Het gaat – volgens FANC – om technische deskundigen op het vlak van breukmechanica, nucleaire technologie, evaluatie volgens de Amerikaanse ASME XI-code en probabilistische benadering.

De groep zal worden voorgezeten door de Belg Prof. Pierre-Etienne Labeau van de ULB. Het wetenschappelijk secretariaat zal worden waargenomen door Benedikt Martens van het SCK. Er zal ook een afgevaardigde van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie en/of van het Nuclear Energy Agency in de groep zetelen, laat het FANC weten.

Het initiatief komt er na een eerst vergadering van Amerikaanse, Franse, Zwitserse, Nederlandse, Duitse, Spaanse, Zweedse en Britse deskundigen op 16 augustus 2012. Daar werd enkel de stand van zaken geschetst ('detecteer het probleem') en de beslissing genomen om drie internationale werkgroepen in het leven te roepen.

Elk van de drie werkgroepen heeft een eigen specialisatie en buigt zich over de betrokken technische aspecten: niet-destructieve inspectietechnieken; de structurele mechanica en breukmechanica; en de metallurgische oorsprong en basisoorzaak van indicaties.

De inputs van deze werkgroepen, samen met de rapporten van de inspectie-instantie AIB Vinçotte, en de analyses van exploitant Electrabel, worden vervolgens voorgelegd aan Bel V, het technisch filiaal van het FANC. Op basis van de conclusies van Bel V, zal het FANC vervolgens naar eigen zeggen 'zijn eerste evaluatie doorvoeren'.

In zijn (toekomstige') evaluaties neemt het FANC (via zijn 'Wetenschappelijke Raad') ook nog eens het advies van vier Belgische professoren, gespecialiseerd in reactorkuipen, mee.

Eerst dan, na deze verschillende fasen doorlopen te hebben, zal het FANC 'een voorstel van een eindbeslissing aan de Belgische politieke autoriteiten overmaken inzake een eventuele definitieve stopzetting of een heropstart van de reactor van Doel 3'.

Over welk tijdbestek het gaat, is niet duidelijk. Dat is nochtans één van de meest cruciale elementen gezien er nu ook indicaties van 'scheurtjes' zijn aangetroffen in Tihange 2.

Evenmin duidelijk is of deze groep bijkomende inspecties gaat verrichten, of enkel de meetresultaten van het bedrijf dat de inspecties op Doel 3 uitvoerde (Intercontrole uit de Areva-groep) gaat interpreteren.


ACHTERGROND
De samenstelling van de expertengroep is als volgt:
Pr. André PINEAU, École des Mines, Frankrijk;
Dr. Helmut SCHULTZ, ex-GRS, Duitsland;
Tim WILLIAMS, ex-Rolls Royce, Verenigd Koninkrijk;
Dr. Mark KIRK, Nuclear Regulatory Commission, Verenigde Staten;
Pr. Kim WALLIN, VTT Technical Research Centre, Finland;
Dr. Stefan VODENICHAROV, Directeur van het Institute of Metallography Science, Bulgarije.