• 19/09/2012
  • |     BB

De nucleaire INES-schaal: hoe werkt dat?

De barstjes van Doel 3 kregen van het FANC een ernst van niveau 1 op de INES-schaal mee. Dat is even ernstig als de waarschuwing dat Tihange 2 moet letten op zijn grondwaterverbruik...

Trefwoorden: #doel, #fanc, #ines, #radioactief, #tihange, #veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: SXC )

ENGINEERINGNET.BE -- Begin augustus kregen de microbelletjes in het reactorvat van Doel 3 van de nucleaire waakhond FANC de classificatie 'niveau één op de INES-schaal' mee.

Op 6 september viel een incident in Tihange 2 hetzelfde niveau één te beurt: bij periodieke inspectie was vastgesteld dat de capaciteit van de watervoerende laag – die moet dienst doet als noodwaterbron - niet meer gegarandeerd was. Dat betekent gewoon dat er mogelijk ook andere bronnen van bevoorrading moeten aangesproken worden.

Niveau 1 betekent een 'anomalie', het minst ernstige niveau: bijvoorbeeld diefstal van een meetinstrument waar een (laag) radioactieve bron in zit, of iets wat buiten de operationele limieten van een nucleaire installatie valt.

De barstjes van Doel 3 zaten begin augustus dus op hetzelfde risiconiveau als de diefstal van een meetinstrument met een (laag) radioactief onderdeel. Het FANC gaf begin augustus wel aan dat 'een herevaluatie van het INES-niveau kan worden uitgevoerd, waarbij een opschaling niet uit te sluiten valt'. Voor zover onze informatie reikt, is het INES-niveau sindsdien niet verhoogd.

Hoe werkt de INES-schaal? Om een en ander duidelijk te maken, geeft het FANC tekst en uitleg op zijn website:

'De gebeurtenissen met de hoogste impact – de niveaus 4 tot 7 - worden 'ongevallen' genoemd. De gebeurtenissen op niveau 1 tot 3 worden 'incidenten' genoemd terwijl de gebeurtenissen die weinig belang hebben op het vlak van de nucleaire veiligheid op niveau 0 geklasseerd worden.

Gebeurtenissen die niets te maken hebben met nucleaire veiligheid worden buiten schaal geklasseerd. Zo zal bijvoorbeeld het feit dat een werknemer van de kerncentrale onwel geworden is en afgevoerd wordt met de ziekenwagen buiten schaal geklasseerd worden', aldus het FANC.

De conventie 'INES-schaal' wordt wereldwijd al sinds meer dan 20 jaar gebruikt. In België valt de beslissing welk niveau een ongeval of incident op de INES-schaal krijgt tot de bevoegdheid van het FANC.

Daaruit vloeien ook verplichtingen op het vlak van transparantie voort. Zo moeten in België alle gebeurtenissen met een niveau van 1 of hoger, gecommuniceerd worden op de website van het FANC.

En voor de gebeurtenissen die op niveau 2 of hoger geklasseerd worden, dient de exploitant een persmededeling te publiceren en is het FANC ook verplicht het IAEA op de hoogte te brengen.