• 27/09/2012

Europa zet grote stap richting betere allergeen-etikettering

De mede door het Nederlandse TNO ontwikkelde methode voor risicobeoordeling en een bijbehorende database zijn deze maand unaniem overgenomen.

Trefwoorden: #allergenen, #etikketering, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: © European Union 2011 PE-EP/Pietro Naj-Oleari )

ENGINEERINGNET -- Deze methode is door Europese vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, patiëntenorganisaties, wetenschappers en andere deskundigen en belanghebbenden overgenomen.

Zij waren na twee dagen vergaderen in het Engelse Reading allemaal van mening dat er grenswaarden moeten komen voor het al dan niet vermelden van een mogelijke besmetting van een levensmiddel met allergenen.

De methode is overgenomen door het Amerikaanse “Food Allergy Research and Resources Program” en samen met deze partner heeft TNO eerder het Australisch-Nieuw-Zeelandse “Allergy Bureau” geholpen om een richtlijn voor allergeen etikettering voor Australië en Nieuw-Zeeland op te stellen.

De deze maand bereikte consensus is een doorbraak op weg naar Europese navolging. Omdat TNO hier met partners van verschillende continenten aan heeft gewerkt, verwacht Geert Houben, programmaleider voedselveiligheid bij TNO, dat bedrijven over de hele wereld deze aanpak zullen gaan gebruiken.

"Als de fabrikant kan schatten hoeveel van een allergeen onbedoeld in een product kan komen, geeft de methode aan of er al dan niet een waarschuwing op het etiket moet”, aldus Houben. “Als er een duidelijke richtlijn is, weten zowel fabrikanten als consumenten waar ze aan toe zijn."

Voedselallergenen kunnen onbedoeld in levensmiddelen terechtkomen. Bijvoorbeeld door verontreiniging van grondstoffen of als een productielijn in de fabriek niet 100% schoon gemaakt kan worden.

Meer dan driehonderdduizend mensen met voedselallergie moeten hier in Nederland dagelijks mee omgaan. Een veelvoud van dat aantal mensen doet dagelijks boodschappen of kookt waarbij rekening gehouden moet worden met iemand met voedselallergie.

Zij moeten het nu doen met zinnen op etiketten zoals: ‘Kan sporen van noten bevatten’, of ‘in de fabriek waar dit product gemaakt wordt is ook melk aanwezig’. Het is daarbij niet duidelijk of er nu wel of niet een relevant risico is.

Fabrikanten van voedingsmiddelen zien zich gedwongen om zulke zinnen te hanteren, onder andere omdat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade. Ook al gaat het om minuscule sporen van allergenen.


(GL)