• 28/09/2012

Vis/NIR spectroscopie voor continue, online metingen van melkstromen

Continue samenstellingsbepaling van melkstromen met Vis/NIR spectroscopie: een kwestie van meten in reflectie

Trefwoorden: #melk, #spectrosocpie

Lees verder

research

( Foto: milkproduction.com )

ENGINEERINGNET.BE -- In de zuivelindustrie is het belangrijk om de samenstelling van melk en melkproducten tijdens het productieproces op te volgen. Dit gebeurt veelal steekproefsgewijs, waarbij de stalen in het labo geanalyseerd worden.

Continue, online metingen van de melkstromen zou verder kwaliteits- en productieoptimalisatie mogelijk maken. Vis/NIR spectroscopie met meting in reflectie blijkt hier potentieel te bieden.

In een studie van Aernouts et al. werd een vergelijking gemaakt tussen de mogelijkheden van Vis/NIR transmissie- en reflectiespectroscopie in het voorspellen van de gehaltes van: vet, ruw proteïne, lactose en ureum in rauwe melk.

Het vetgehalte bleek erg accuraat bepaald te kunnen worden via Vis/NIR reflectiemetingen bij 400-1700 nm en bij 1000-1700 nm.

Het ruw proteïnegehalte bleek minder krachtig voorspeld te worden, gezien de lagere RPD waarden. De PLS modellen op basis van de 400-1700 nm en de 1000-1700 nm reflectiespectra bleken evenwel robuust (met lage aantallen latente variabelen) en accuraat (R2 > 0.95) genoeg om ruw proteïnegehalte te monitoren.

Wat betreft het lactosegehalte: Vis/NIR transmissiespectroscopie leverde bij golflengteranges van 400-1700 en 1000-1700 nm voorspellingsmodellen op die bruikbaar zijn voor een ruwe screening van het lactosegehalte in rauwe melk.

Uiteindelijk besluit van de studie is dat Vis/NIR reflectiespectroscopie kan worden gebruikt om 2 van de belangrijkste melkcomponenten (vet en ruw proteïne) betrouwbaar te monitoren. 


(KV) (Bron Flanders’ FOOD)