• 02/10/2012

Eerste 16 certificaten prestatieladder socialer ondernemen uitgereikt

Bedrijven ontvangen PSO-erkenning voor bijdrage aan werkgelegenheid kwetsbare groepen.

Trefwoorden: #certificaten, #Prestatieladder Socialer Ondernemen, #PSO, #SIRN, #Stichting In-return Nederland

Lees verder

Nieuws

( Foto: PSO )

ENGINEERINGNET.NL -- Vrijdag 28 september 2012 hebben zestien bedrijven in Nederland officieel van Stichting In-return Nederland (SIRN) een erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) overhandigd gekregen.

De erkenning toont aan dat deze bedrijven meer dan gemiddeld bijdragen aan werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met stakeholders. Met het instrument kan objectief worden bepaald in welke mate een organisatie bijdraagt aan de werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.

Asito Enschede Noord, Blik Op Werk, Bouwbedrijf Van Asperdt, De Verbinding, Gascogne, GroenWerkXL, Het Goed Groep, Macek Technika, OMC-Group, Sallandse Wegenbouw, Specialisterren, Stichting Supportpunt Eindhoven, Trigion Beveiliging, Visschedijk Catering, Visschedijk Hoveniers en Visschedijk Schoonmaak zijn de eerste bedrijven in Nederland die zich officieel ‘PSO erkend’ kunnen noemen.

Met deze erkenning tonen deze bedrijven aan dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO People) doordat ze bijdragen aan werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Social return - ofwel de vereiste vanuit de overheid om bij een inkoopopdracht ook werkzaamheden door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te laten verrichten - wordt steeds vaker een onderdeel bij een aanbesteding.

Door te beschikken over een PSO certificaat kunnen bedrijven zich op dit punt positief onderscheiden van concurrenten.

Om een erkenning te krijgen, moeten bedrijven aantonen dat ze meer dan gemiddeld bijdragen aan werk voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt én dat ze zorgen voor passend werk, integratie binnen de organisatie, begeleiding hebben geregeld en aandacht hebben voor het functioneren en de ontwikkeling van deze medewerkers.

Het inkopen van diensten of producten bij andere PSO gecertificeerde organisaties of sociale werkplaatsen behoort ook tot de mogelijkheden. TNO toetst de eerste 20 bedrijven. Daarna nemen certificerende instellingen dit over. SIRN gaat de PSO beheren.

De PSO is geen statisch instrument, maar wordt door TNO in samenwerking met stakeholders doorontwikkeld op basis van ervaringen in de praktijk en nieuwe ontwikkelingen.

Dit betekent onder andere dat TNO, Vernieuwing Bouw (platform voor organisaties die vernieuwing in de bouw nastreven) en De Normaalste Zaak gaan samenwerken om te komen tot één samenhangende prestatieladder voor social return, waar de PSO integraal deel van zal uitmaken.

De Normaalste Zaak is een onlangs opgericht een werkgeversplatform dat zich sterk maakt voor de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


(GL)