• 02/10/2012
  • |     BB

UGent-student ontwikkelt hulptool voor duurzame massiefbouw

UGent-student werkt methode uit om keuze bouwmaterialen te optimaliseren en zoekt investeerders voor verdere ontwikkeling van zijn tool voor architecten en bouwheren.

Trefwoorden: #Jona Van Steenkiste, #masterproef, #scriptie, #ugent

Lees verder

research

( Foto: A+A Dusseldorf )

ENGINEERINGNET.BE -- Wie duurzaam wil bouwen, moet met veel aspecten rekening houden. Een onderschat element is de levensduur van bouwmaterialen: materialen met een korte levensduur mogen niet ingesloten worden door materialen met een lange levensduur. Dat is nefast voor het milieu, wanneer een materiaal met korte levensduur moet vervangen worden.

Jona Van Steenkiste, student architectuur aan de UGent, werkte in zijn masterproef daarom een methode uit om de materiaalkeuze te optimaliseren.

Na een grondige analyse bleken drie invloedsfactoren van groot belang bij de materiaalkeuze: levensduur, bouwkost en milieu-impact. Van Steenkiste ontwierp daarom een communicatieve vergelijkingsmethode die deze drie factoren in rekening brengt.

Het resultaat is een grafische voorstelling van bouwmaterialen per materiaalgroep waarbij een vergelijking tussen materialen met eenzelfde functie visueel gemakkelijk te maken is.

Op die manier wordt het mogelijk om op een eenvoudige, gestructureerde en relatief snelle manier het meest aangewezen materiaal te kiezen voor een specifieke toepassing.

Door rekening te houden met de levensduur blijkt het meest geschikte materiaal volgens de nieuwe vergelijkingsmethode in minder dan de helft van de gevallen ook het meest milieubewuste materiaal te zijn.

De student ontwikkelt momenteel een website om zijn bevindingen publiek toegankelijk te maken. De site zal vooral bedoeld zijn voor architecten en bouwheren die er bouwmaterialen zullen kunnen vergelijken om zo de afweging te kunnen maken voor het beste materiaal.

Van Steenkiste liet ons weten nog op zoek te zijn naar investeerders 'om de kosten verbonden aan het gebruik van de data van externe onderzoekers te financieren'.


CONTACT
Geïnteresseerden kunnen contact opnamen met Jona Van Steenkiste via: jonavansteenkiste@hotmail.com

Jona Van Steenkiste is een student architectuur aan de UGent. Hij dingt met zijn scriptie naar de Vlaamse Scriptieprijs. Inschrijven kan nog tot 7 oktober 2012 via www.scriptieprijs.be

ACHTERGROND
Een onderschat aspect in de bouw is dat materialen met een korte levensduur ingesloten worden door materialen met een lange levensduur. Dit zorgt er immers voor dat wanneer men materialen met korte levensduur moet vervangen, er meer materialen moeten worden afgebroken dat enkel het te vervangen materiaal. Méér afbreken zorgt naast een grotere afvalberg ook voor een snellere aanwending van nieuwe materialen, waardoor er meer grondstoffen en productie-energie moeten worden gebruikt, wat ten koste gaat van het milieu. Hoewel duurzaamheid steeds meer weerklank krijgt in de bouwsector, werd er tot heden weinig aandacht geschonken aan dit specifieke probleem.