• 17/12/2013

Doctoraatsstudente tekent nieuwe ontwerptool voor architecten uit

Lieve Weytjens van UHasselt tekent methode voor nieuwe, handige ontwerptool voor architecten uit. “Bestaande programma’s zijn veelal niet erg gebruiksvriendelijk voor de architect."

Trefwoorden: #architectuur, #Griet Verbeeck, #ict, #lieve weytjens, #ontwerp, #software, #techniek, #uhasselt

Lees verder

Techniek

( Foto: UHasselt, © Jan Vanrie )

ENGINEERINGNET.BE – "De bestaande simulatieprogamma's vergen een te gedetailleerde input of ze zijn niet bruikbaar in een vroeg stadium van de ontwerpfase. Het is nochtans dan dat de belangrijkste beslissingen rond energie en comfort, zoals oriëntatie, ramen, compactheid, genomen moeten worden”, zegt Lieve Weytjens.

“Meer glas, bijvoorbeeld, betekent meer warmteverliezen, omdat glas de zwakste schakel in de bouwschil is. Maar meer glas levert ook heel wat zonnewinsten op. In de winter helpen die zonnewinsten een woning mee te verwarmen, maar in de zomer kunnen ze leiden tot oververhitting. Hierin een evenwicht vinden louter op basis van ervaring, is complex.”

In haar doctoraatsproefschrift tekent ze een methode uit voor een tool waarmee architecten het energiegebruik en zomercomfort van hun ontwerp vroeger en makkelijker kunnen bepalen: “Bijvoorbeeld een rekenmodule voor het energieverbruik, zonder dat alle relevante details op dat vlak bekend zijn."

Daarnaast besteedde de doctoraatsstudente de nodige aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid: "Wat ik in mijn proefschrift vooropstel, is één 3D-tekenprogramma, waarbij de architect in slechts één enkele omgeving moet werken en niet moet switchen tussen verschillende softwares."

Promotor dr. ir. Griet Verbeeck van de faculteit Architectuur en kunst: “Architecten worden overstelpt met informatie over energiebesparende en duurzame maatregelen, maar die is veelal of zeer oppervlakkig of zeer technisch en het geeft hen zelden inzicht in de impact van een maatregel binnen een specifiek ontwerp."

"Je krijgt de indruk dat het allemaal nog weinig met architectuur te maken heeft. Terwijl een architect via zijn ontwerp essentieel kan bijdragen tot het creëren van energiezuinige én architecturaal interessante gebouwen. Met de ontwikkeling van dergelijke tools hopen we hen daarin te kunnen ondersteunen."


Verder onderzoek is nu naar verluidt nodig om de methodologie om te zetten naar een reële, bruikbare tool.


(Bert Belmans)

OP DE FOTO:
Vlnr: promotor dr. ir. Griet Verbeeck en Lieve Weytjens.