• 10/10/2012

Solvay start recycling van zeldzame aardmetalen op in Frankrijk (+video)

Investering van meer dan 15 miljoen euro om zeldzame aardmetalen uit selectief ingezamelde gebruikte producten te recyclen.

Trefwoorden: #aardmetalen, #rhodia, #solvay, #zeldzame aarden

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Solvay neemt vandaag in Frankrijk twee eenheden in gebruik voor de recycling van zeldzame aardmetalen.

De groep wil zijn bevoorradingsbronnen diversifiëren en zuiniger omspringen met deze grondstoffen. Daarom heeft ze een procedé ontwikkeld voor de recuperatie van zeldzame aardmetalen uit afgedankte goederen zoals spaarlampen, batterijen of magneten.

Dit project is opgestart in 2007 en vereiste twee jaar onderzoek en ontwikkeling en dan nog eens twee jaar studie voor de industriële aanpak en de keuze van de sites.

Solvay legt zich in een eerste fase toe op spaarlampen, omdat de inzameling hiervan al georganiseerd is. Deze lampen bevatten een verhoudingsgewijs grote hoeveelheid van zes verschillende zeldzame aardmetalen: lanthanum, cerium, terbium, yttrium, europium en gandolinum. Solvay kan deze aardmetalen nu recyclen met het volledige behoud van hun eigenschappen.

De afgedankte spaarlampen worden opgehaald, geselecteerd en behandeld door gespecialiseerde bedrijven die de verschillende componenten nuttig kunnen gebruiken. Het gaat hierbij om glas, metalen, kunststoffen en kwik.

Het lichtgevende poeder gaat naar de fabrieken van de Groep, eerst naar het Franse Saint-Fons nabij Lyon, waar het concentraat aan zeldzame aardmetalen geëxtraheerd wordt, en dan naar La Rochelle, waar men beschikt over een in Europa ongeëvenaarde knowhow inzake scheidingstechnieken. Na die scheiding worden de zeldzame aardmetalen opnieuw verwerkt tot de basisstoffen voor de lichtgevende materialen die gaan dienen voor de productie van nieuwe lampen.

Du Hua, directeur Zeldzame Aardmetalen bij Solvay: “De wereldvraag naar zeldzame aardmetalen groeit met meer dan 6% per jaar, waardoor ze een strategische grondstof zijn. Dankzij de recycling scheppen wij een nieuwe bevoorradingsbron. We streven ernaar dé Europese referentie te worden op dit gebied. De opstart van deze twee fabrieken is een tastbare bijdrage die de chemie levert aan duurzame ontwikkeling.”


(KV)

Foto: Rhodia, deel van de Solvay-groep met veel knowhow wat recuperatie van zeldzame aarden betreft.

Video: