• 17/10/2012

B&R Automatisering nu ook in... Mobile Automation

Bij speciale voertuigen en mobiele machines gelden op het gebied van automatisering ongeveer dezelfde eisen als bij algemene machine- en installatiebouw.

Lees verder

Productnieuws

Er zijn echter belangrijke verschillen bij de inbouw- en gebruiksomstandigheden. Door de integratie van de sinds 1992 op deze markt actieve specialist MONDIAL electronic, kan B&R algemene automatiseringskennis combineren met ervaring op het gebied van mobiele toepassingen.

Voertuigen voor hulpdiensten, bouw- of transportmachines, agrarische voertuigen of machines voor op de skipiste: bij een blik in de chauffeurscabines van moderne speciale voertuigen wordt de onmiskenbare trend naar elektronische besturingen en grafische weergave van de technische processen meteen duidelijk. Maar voor deze sector moet de automatiseringsapparatuur bestand zijn tegen aanzienlijk zwaardere omgevingsinvloeden dan in de industrie.

Het beste uit twee werelden
In 2010 werd MONDIAL electronic in de B&R groep opgenomen. MONDIAL ontwikkelt sinds1992 bedienings- en besturingssystemen voor de zware toepassingen waarbij bijzondere eisen aan de elektronica worden gesteld.

Op basis van de synergie van bestaande B&R-producten presenteert B&R vandaag het 'Mobile Automation'-assortiment. Dit assortiment loopt van bedienings- en visualiseringsapparatuur via decentrale CPU’s en in-/uitvoerunits voor in de cabine en erbuiten, tot en met krachtige besturingscomputers op basis van PC-architectuur die zijn vereist voor de opbouw van totaaloplossingen voor de mobiele automatisering.

Nieuwe maatstaven worden in dat verband gezet door de nieuw ontwikkelde producten MA120 voor in de cabine en de MA170 voor erbuiten en onder de motorkap. Het gaat hierbij om decentrale besturingssystemen met een B&R X20-compatibele CPU en tot 16 I/O-modules.

Deze zullen als analoge, digitale en vermogensmodules beschikbaar zijn in een groot aantal varianten voor de individuele samenstelling van het optimale systeem.

Omdat er gebruik kon worden gemaakt van ervaringen met de ontwikkeling van vergelijkbare modules voor industriële toepassingen, leveren de decentrale besturingssystemen MA120 en MA170 een maximum aan geconcentreerde functionaliteit.

Dit zorgt in combinatie met de real-time communicatie-interface POWERLINK voor flexibele toepassingsmogelijkheden en minder kabels bij de fabricage van complete, geïntegreerde automatiseringssystemen.

De integratie van andere communicatiestandaarden, zoals de in de autotechniek veel gebruikte CAN-bus met de protocolstandaarden ISObus en J1939, vereenvoudigt de compatibiliteit met andere systemen en de uitbreiding van bestaande systemen.

Door gebruik te maken van synergiën uit de industriële automatisering ontstaat een hoger comfort en komen uitgebreide mogelijkheden voor diagnose beschikbaar.

Zoals bij alle B&R oplossingen wordt daarom ook de software voor de mobiele automatiseringssystemen met de uniforme ontwikkelomgeving B&R Automation Studio geschreven, getest en geconfigureerd voor een bepaalde hardware omgeving.

Dit ontwikkel- en runtimesysteem is nu zonder beperkingen ook beschikbaar voor ontwikkelaars van mobiele automatiseringsoplossingen, als uitgebreide set van functiebibliotheken of in de vorm van simulatie-, analyse- en diagnosetools.

De toekomst is net begonnen
Momenteel ligt het accent van de B&R producten voor de mobiele automatiseringsmarkt nog op de bouwsector en agrarische machines als ook op openbare werken en hulpvoertuigen.

Het is echter te verwachten dat het portfolio zeer snel zal worden uitgebreid naar andere toepassingen in de mobiele automatisering.


Meer informatie:
B&R Industriële Automatisering B.V.
Ninovesteenweg 198 - 9320 Aalst (Erembodegem)
Tel: +32 (0)53/21 20 01 - Fax: +32 (0)53/21 20 14
Email: office.be@br-automation.com - www.br-automation.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
B&R Industriële AutomatiseringBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.