• 22/10/2012
  • |     BB

Siemens stapt volledig uit zonne-energie

Het Siemens-concern schrapt alle activiteiten die met zonne-energie te maken hebben. 'Te slechte vooruitzichten', stelt het concern. De focus ligt vanaf nu op wind en waterkracht.

Trefwoorden: #Michael Süß, #siemens, #solar, #solel, #voith, #wind

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens, Michael Süß )

ENGINEERINGNET -- Siemens stuurt zijn al vroeger bekendgemaakte businessplan 2014 grondig bij. Het Duitse bedrijf zegt al zijn activiteiten in zonne-energie vaarwel, en wil voortaan focussen op energieopwekking uit wind en warmtekracht.

Alle activiteiten rond zonne-energie staan in de etalage, en de eerste gesprekken met mogelijk geïnteresseerden zouden al aan de gang zijn, aldus het concern in een officieel persbericht.

Nog steeds volgens Siemens zijn de marktomstandigheden voor zonne-energie gewijzigd: de groeivooruitzichten zijn slechter en de fabrikanten staan onder toenemende prijsdruk.

Michael Süß, lid van de directieraad en verantwoordelijke voor de 'energiesector' bij Siemens in dat verband: "De wereldmarkt is gekrompen van vier gigawatt enkele jaren geleden tot iets meer dan één gigawatt vandaag." In die omstandigheden kunnen volgens het concern 'enkel nog gespecialiseerde fabrikanten hun sterktes maximaliseren', lees: nog rendabel zonnepanelen produceren.

Organisatorisch zal de 'Energy Sector' afgeslankt worden en worden de 'Solar'-activiteiten - fotovoltaïsche cellen - uit de afdeling 'Solar & Hydro' geschrapt. De overblijvende hydro-elektrische activiteiten en die van de energieopslag blijven naar verluidt wel aan boord.

Siemens nam in 2009 het Israëlische bedrijf Solel Solar Systems over, een bouwer van zonne-energiecentrales en in de lente van 2012 nog het bedrijf Voith Hydro, gespecialiseerd in energieopwekking uit getijden (waterkracht).

In tegenstelling tot zonne-energie doen wind en waterkracht het volgens Michael Süß wél goed: "Onze activiteiten rond waterkracht- en windenergie hebben vandaag een orderboek van méér dan 10 miljard euro. Wij verwachten dat het aandeel van duurzame energie zal blijven groei in de energiemix, maar het zullen waterkracht en wind zijn die de grootste bijdrage leveren. Bovendien hebben we onze positie als marktleider in de bouw van offshore windparken weten te versterken, en ook onshore boeken we een zeer goede vooruitgang."

Recentelijk werd nog het nieuws bekendgemaakt dat het Belgische DEME 100 getijdenturbines van Siemens voor Ierse kust zal installeren.

De divisie 'windenergie' stelt momenteel rechtstreeks meer dan 7.000 mensen te werken, waarbij er nog een 2.000-tal komen die tewerkgesteld zijn voor gerelateerde service- en onderhoudsactiviteiten. In de Solar & Hydro Division werken bij benadering 800 mensen, waarvan 200 in Duitsland.