• 30/10/2012

HS MCC-IMS helpt bij opvolgen aardbei-aroma

Nieuwe techniek 'Headspace multicapillaire chromatografie-ionenmobiliteit spectometrie' kan veranderingen in het aroma van aardbeien snel en precies vastleggen.

Trefwoorden: #aardbei, #meten, #opvolgen, #schimmel, #spectrometrie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Het aroma van aardbeien is een complex geheel van moleculen. Het verandert doordat de vrucht rijpt, maar ook door aantasting van schimmels, bv. Botrytis cinerea, zal het aroma gaan wijzigen. Nieuwe meettechnieken, zoals Headspace multicapillaire chromatografie-ionenmobiliteit spectometrie (HS MCC-IMS), kunnen deze veranderingen snel en precies vastleggen. Dat stelde dr. ir. Thomas Vandendriessche vast.

Uit zijn metingen blijkt dat het aroma van aardbeien in de uitstalling verandert en dat deze verandering met de nieuwe, snelle meettechniek HS MCC-IMS goed kan gemeten worden.  Dit biedt mogelijkheden voor high-throughput meetsystemen van aroma.  Meting van individuele componenten is hier niet mogelijk maar vaak ook niet nodig omdat men dikwijls alleen maar vers met bewaard product wil vergelijken.

Bovendien kan ook een Botrytisinfectie waargenomen worden met deze techniek, maar de beginstadia van de infectie kan niet worden waargenomen.  ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay test) kan dit wel.

Voor de detectie van zwaardere infecties volstaat HS MCC-IMS echter prima. Er werden reeds biomerkers vastgelegd die in de toekomst zullen worden gevalideerd voor verschillende aardbeicultivars en verschillende Botrytis-stammen.


(KV) (Bron: Flanders' FOOD) (foto wikipedia)

Fig 1: A) HS MCC-IMS aromaprofielen die de verandering in aroma van een individuele aardbei in de tijd weergeven. De grijstint geeft de piek intensiteit weer. B) Kleurenmap die de correlatie (van 1 tot -1) tussen de verschillende HS MCC-IMS gebieden en de tijd aantoont.

Fig 2: A) HS MCC-IMS aromaprofielen die de verandering in aroma tijdens toenemende Botrytis cinerea infectie weergeven. De kleur geeft de piek intensiteit weer. B) Kleurenmap die de correlatie (van 1 tot -1) tussen de verschillende HS MCC-IMS gebieden en schimmelinfectie  aantoont. C) Voorspelde graad van schimmelinfectie in functie van de gemeten graad van schimmelinfectie (lnAgU/mL zoals bepaald met de ELISA assay) gebaseerd op aromaveranderingen.: