• 05/12/2012

Hoe vreemd is een vreemd voorwerp?

Vreemde voorwerpen: hyperspectrale beeldverwerking zou de kracht van digitale beeldverwerking te combineren met deze van spectroscopie

Trefwoorden: #hyperspectrale beeldverwerking, #vreemde voorwerpen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Voor een voedingsproducent is het belangrijk om de oorsprong van vreemde voorwerpen te achterhalen. Onderzocht wordt in hoeverre dat mogelijk is met hyperspectrale beeldverwerking.

Hyperspectrale beeldverwerking, zo blijkt, combineert de kracht van digitale beeldverwerking te combineren met deze van spectroscopie. De technologie biedt dan ook potentieel om als inspectiesysteem in de voedingsindustrie te worden ingezet.

Als voorbeeld van zijn mogelijkheden om vreemde voorwerpen te detecteren, is een experiment waarin met een hyperspectrale camera steentjes tussen koffiebonen werden herkend.  Ook werd het potentieel om ongewenste voorwerpen te detecteren, aangetoond aan de hand van een experiment waarbij hyperspectrale beeldverwerking verschillende, uiteenlopende vreemde voorwerpen wist te detecteren.

Figuur 1: Illustratie van de mogelijkheden van hyperspectrale beeldverwerking om in één oogopslag een brede waaier aan vreemde voorwerpen te detecteren.  Links: beeld in normale kleuren zoals dat  door het menselijk oog en een digitale camera wordt waargenomen.  Rechts: artificiële kleurweergave die een beeld geeft van het waarnemingsvermogen van een hyperspectrale camera.  [Bron: Imec, Andy Lambrechts]

Uit Figuur 1 blijkt dat de hyperspectrale camera veel duidelijker verschillen tussen de voorwerpen onderling en hun verschil met het product kan waarnemen.  Dit komt omdat hij ook verschillen in samenstelling kan ‘zien’. De reden hiervoor is dat hij voor elk materiaal een specifiek spectrale handtekening waarneemt.

Met hyperspectrale beeldverwerking is het dus niet enkel mogelijk om een performante detectie van vreemde voorwerpen te doen maar ook om aan materiaalherkenning te doen. Dit terwijl deASTER een spectrale bibliotheek bevat van bijvoorbeeld spectrale curves van meer dan 2.400 materialen.

Daarnaast moet het mogelijk zijn om aan de hand van hyperspectrale beeldverwerking de spectrale handtekening van de belangrijkste materialen in zijn productieapparaat op te stellen. Zo kan dan op basis van een vergelijking van spectrale handtekeningen uitgemaakt worden of een vreemd voorwerp al dan niet afkomstig is van een materiaal dat aanwezig is in het productieapparaat.

Wil u zelf de mogelijkheden van hyperspectrale beeldverwerking verder ontdekken? Ziet u opportuniteiten voor kwaliteitscontrole van uw grondtoffen, tussen- of eindproducten? Wenst u zicht te krijgen op de 2D-samenstellingsverdeling van uw producten?  Bent u geïnteresseerd in een haalbaarheidstest?  Neem dan contact op met Veerle.DeGraef@flandersfood.com .


(KV)

Afbeelding wikipedia:
Dit is de volledige afbeelding: