• 07/11/2012
  • |     BB

SABCA rolt 1.200ste 'Viper' uit onderhoudsatelier in Charleroi

Eind oktober heeft het onderhoudsatelier van SABCA in Charleroi zijn 1.200ste gereviseerde F-16 straaljager afgeleverd.

Trefwoorden: #f-16, #general dynamics, #Lockheed, #Lockheed Martin, #sabca, #straaljager, #USAF

Lees verder

Nieuws

( Foto: SABCA )

ENGINEERINGNET.BE -- De F-16 'Fighting Falcon', een ontwerp van het later door Lockheed Martin overgenomen General Dynamics, is een éénmotorige straaljager die sinds 1979 veel gebruikt wordt in onder meer Nederland en België.

De 1.200ste F-16 die uit het atelier in Charleroi rolde, was naar verluidt bestemd voor de Belgische luchtmacht.

SABCA startte zijn productie van F-16 straaljagers méér dan 30 jaar geleden op, met de assemblage van 222 nieuwe toestellen voor drie afnemers.

Sindsdien legde het atelier in Charleroi zich hoofdzakelijk toe op het onderhoud en de renovatie van toestellen, in opdracht van 9 opdrachtgevers uit de hele wereld.

Toch wel een mooie referentie voor SABCA: de Amerikaanse luchtmacht besliste eind vorig jaar zijn onderhoudscontract met nogmaals 5 jaar te verlengen. Het gaat hier specifiek om de USAF-toestellen die in Europa gestationeerd zijn.

Voor de onderhoudstechniekers zelf was nummer 1.200 'business as usual'. Zij namen sinds begin 2012 al 29 gelijkaardige vliegtuigen onder handen.

Leuk om weten is dat piloten meestal niet spreken over de Fighting Falcon, maar over de Viper, naar analogie van de science fiction film en serie Battlestar Galactica uit de jaren tachtig.