• 08/11/2012
  • |     BB

Wat brengt de Dag van Wetenschap in 2012?

Op zondag 25 november vindt in het kader van de Vlaamse Wetenschapsweek voor de tweede maal de 'Dag van de Wetenschap' plaats. Wat staat dit jaar op het programma?

Trefwoorden: #dag van de wetenschap, #ingrid lieten, #technopolis, #Wetenschap in de Kijker, #Wetenschapsweek

Lees verder

research

( Foto: Dag van Wetenschap )

ENGINEERINGNET.BE -- Tijdens de 'Dag van de Wetenschap' bieden tal van universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, musea en bedrijven activiteiten aan in verband met wetenschap en innovatie aan een ruim publiek, en dit in gans Vlaanderen.

De Dag van de Wetenschap kadert binnen de Vlaamse Wetenschapsweek, een initiatief van Vlaams minister Ingrid Lieten. Technopolis coördineert het initiatief.

De week start met “Wetenschap in de Kijker”. Van 19 t.e.m. 23 november zetten de universiteiten en hogescholen hun deuren open voor leerlingen uit het basis (5e en 6e leerjaar) en secundair onderwijs (2e en 3e graad). Dit activiteitenprogramma wil leerlingen laten proeven van echt wetenschappelijk onderzoek door hen kennis te laten maken met echte wetenschappers in hun biotoop.

In 2010 namen in totaal 1.317 groepen deel, goed voor 21.297 leerlingen en 1.807 leerkrachten. Het aanbod bestond uit 589 activiteiten, verspreid over 22 hogescholen, 5 universiteiten en 4 wetenschappelijke instellingen.

Maar naast de jongeren willen de inrichters ook bij het grote publiek een cultuur van wetenschap én innovatie aanwakkeren. Daarom sluit de wetenschapsweek af met een publieksdag op zondag 25 november 2012, de “Dag van de Wetenschap”.

Op deze dag kan het grote publiek op zoveel mogelijk verschillende locaties in Vlaanderen wetenschappers en technici ontmoeten, op een interactieve manier wetenschappelijk onderzoek bestuderen, wetenschappelijke instellingen, onderzoekscentra en musea gratis bezoeken en zich verwonderen over technologische innovaties in bedrijven en kennisinstellingen. Deuren die anders niet toegankelijk zijn voor onbevoegden, worden nu (mits in achtneming van voldoende veiligheidsmaatregelen) wagenwijd opengezet.

Aan deze editie van de Dag van de Wetenschap nemen meer dan 90 instellingen (universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra, sterrenwachten, onderzoeksinstellingen… ), actief in Vlaanderen en Brussel, deel en dit op 75 verschillende locaties in Vlaanderen.

In aanloop naar deze Dag van de Wetenschap wordt ook ‘De grote slaapenquête’ gelanceerd, die het slaapprofiel van de Vlaming in kaart zal brengen. Deze slaapbevraging polst naar slaapervaringen van Vlamingen. Hiermee wordt aangetoond dat wetenschap geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ is. Deelnemen aan de slaapenquête kan via www.dagvandewetenschap.be en dit van 07 november t.e.m. 18 november 2012.