• 12/11/2012
  • |     BB

Vlaanderen wil naar een veiliger visserijvloot via ‘Net Controle Systeem’

De Vlaamse regering trekt een subsidie uit om vooral kleinere vissersvaartuigen veiliger te maken. Een automatische beveiliging moet kapseizen zoveel mogelijk voorkomen.

Trefwoorden: #kris peeters, #net controle systeem, #visserij

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De visserij is een niet-ongevaarlijk beroep. De laatste 20 jaren werd de Vlaamse visserij getroffen door het verlies van 11 vaartuigen, en maar liefst 29 mensenlevens. Opvallend is dat deze vaartuigen allemaal uit het klein vlootsegment komen. Grotere vaartuigen blijken over goede veiligheidssystemen te beschikken, die het kapseizen kunnen voorkomen.

Een (kleiner) vissersvaartuig kan met zijn netten vasthaken aan een obstructie op de zeebodem, trekt zich slagzij en kan dan kapseizen. In de praktijk blijken dergelijke situaties op heel korte tijd fataal te zijn voor het vaartuig, en meestal ook voor de bemanning.

Het project 'Net Controle Systeem' wil reders uit het klein vlootsegment nu stimuleren om ook op de kleinere en minder stabiele vaartuigen een veiligheidsysteem aan te brengen. De bedoeling is dat bij het detecteren van abnormale druk op één van de netten het net onmiddellijk gelost wordt en de motor automatisch stopt.

Het systeem werkt ook preventief door op het scherm op de brug aan te geven wanneer de netten vol zitten met zware grond zoals drijfzand, stenen, schelpen of slijk. Hier ontstaat het gevaar op snel kapseizen bij het optrekken van de netten. Na een alarm van het veiligheidsysteem kunnen de vissers hier proactief op reageren, en het risico wegwerken.

De totale kost om op de 28 vaartuigen van het klein vlootsegment dergelijk veiligheidssysteem aan te brengen is 885.000 euro, stelt de Vlaamse regering in een persmededeling. Daarvan nemen Europa en Vlaanderen elk 25% voor hun rekening (elk respectievelijk 221.302 euro) en dragen het Zeevissersfonds en de betrokken reders het resterende deel.

Minister-president Peeters: ”Ik hoop dat alle reders van deze mogelijkheid gebruik zullen maken. Een veiliger visserijvloot is in ieders belang, uiteraard in de eerste plaats dat van de vissers."

Bij welke aanbieder het systeem aangekocht wordt, of wie het gaat ontwikkelen, werd niet bekendgemaakt.