• 15/11/2012

Robot leert kinderen omgaan met diabetes (+video)

Een intelligent robot kan kinderen met diabetes op een leuke manier leren over hun aandoening.

Trefwoorden: #diabetes, #kinderen, #onderzoek, #robot, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET -- Uit een onderzoek van het Nederlandse TNO bij het Nederlandse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) blijkt dat een intelligente robot kinderen met diabetes op een leuke manier meer kan leren over hun aandoening, wat diabetes inhoudt en hoe ze ermee om kunnen gaan.

Naast kennis stimuleert het ook de noodzakelijke vaardigheden en motivatie van de kinderen.

Afgelopen jaar heeft een vijftal kinderen met diabetes (tussen 8 en 12) een quiz gespeeld met de robot. Zij speelden de quiz drie keer, een keer op de poli en twee keer thuis over een periode van een paar weken.

De kinderen en de robot stelden elkaar vragen over onder anderen films, aardrijkskunde, wiskunde en uiteraard ook over diabetes.

Uit de resultaten bleek dat tijdens het spelen van de quiz de kinderen leerden over diabetes. Ze leerden bijvoorbeeld hoe je een hypo herkent en wat je moet doen voordat je gaat sporten.

Bovendien vonden de kinderen het spelen met de robot erg leuk; in ieder geval leuker dan gewoon bij de verpleegkundige zitten.

Of de robot ook leuk blijft is afhankelijk of hoe persoonlijk de robot is. Het onthouden van je naam, quizvragen stellen over je favoriete sport en een praatje maken over hoe je de quiz vindt, kunnen positief bijdragen aan de ervaring.

Des te beter de ervaring met de robot, des te langer het kind wil spelen, des te meer het leert. Nu vaststaat dat het spelen en leren met de robot werkt, zal het vervolgonderzoek zich dan ook vooral hierop richten.

Naast kennis over diabetes zijn ook andere zaken, zoals vaardigheden en motivatie, van belang voor het omgaan met diabetes. Daarom kijkt TNO bijvoorbeeld ook naar robotondersteuning bij het invullen van een online diabetesdagboek.

De robot stimuleert het kind het dagboek bij te houden en helpt hen beter te begrijpen hoe hun dagelijkse activiteiten gerelateerd zijn aan hun glucoseniveau.


(GL)

Video: