• 28/11/2012
  • |     BB

Farmasector doet meer voor ontwikkelingslanden, maar...

Access to Medicine Foundation: "De transparentie van outsourcen door farmabedrijven van clinical trials aan Contract Research Organisations voldoet absoluut niet aan onze normen'.

Trefwoorden: #Access to Medicine Foundation, #Access to Medicine Index', #AstraZeneca, #Boehringer-Ingelheim, #CRO, #GlaxoSmithKline, #Novartis, #Roche

Lees verder

research

( Foto: AstraZenica )

ENGINEERINGNET -- De gezaghebbende Nederlandse non-profitorganisatie 'Access to Medicine Index' rangschikt elke twee jaar de top-20 farmaceutische bedrijven aan de hand van hun inspanningen om meer mensen in ontwikkelingslanden toegang te geven tot medicijnen.

De nieuwste editie laat zien dat er branchebreed meer wordt gedaan dan in 2010. GlaxoSmithKline heeft nog altijd de leiding, maar een groeiende kopgroep komt steeds dichterbij.

Maar er is één punt waarop de farmaceuten totaal niet voldoen aan de normen van de Index, aldus de foundation in een persmededeling: 'Het gaat dan om transparantie rond het outsourcen van 'clinical trials' aan Contract Research Organisations (CRO's). Farmaceutische bedrijven huren die vaak in om namens hen clinical trials uit te voeren in ontwikkelingslanden, maar niet één bedrijf maakt alle CRO's die zij inschakelen openbaar. Accountability betekent ook dat een bedrijf het welzijn van trial-deelnemers veiligstelt door onderaannemers zeer zorgvuldig te selecteren en disciplinaire maatregelen te koppelen aan de gedragscodes'.

En er zijn nog heel wat andere punten, aldus het rapport, waarop alle farmaceuten hun aanpak aanzienlijk zouden kunnen verbeteren: transparantie over lobbypraktijken, méér prijsdifferentiatie, het aanpassen van verpakkingen aan lokale eisen, het meer vraaggestuurd doneren van medicijnen, en het vrijgeven van klinische onderzoeksgegevens om in ontwikkelingslanden sneller goedkeuring te kunnen krijgen voor generieke geneesmiddelen.

Oprichter Wim Leereveld: "De Index van 2012 laat zien dat bedrijven zich intern beter organiseren als het gaat om toegang tot medicijnen en dat de bedrijven die daar het best in slagen ook het best presteren op de andere punten die wij meten. De koplopers bepalen het tempo van de vooruitgang."

Als beste staat nog steeds GlaxoSmithKline bovenaan, dit jaar op de voet gevolgd door Johnson en Sanofi, beide nieuw in de top drie. AstraZeneca daalt het hardst, gevolgd door Böehringer-Ingelheim, Novartis en Roche. Hekkensluiters zijn de Japanse bedrijven Takeda, Daiichi Sankyo en Astellas.


ACHTERGROND
De onderzoeksmethode van de Index werd ontwikkeld en wordt voortdurend verder verfijnd in overleg met de belangrijkste stakeholders, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, ngo's, overheden en universiteiten, beleggers, maar ook de bedrijven zelf.