• 06/12/2012
  • |     BB

Vlaams engineeringconcept valt in smaak bij Duitsers

Vansichen Lineairtechniek uit Hasselt gelauwerd door Duits leverancier voor mechatronisch systeemontwerp in opdracht van Heraeus Electro-nite.

Trefwoorden: #bahr, #Heraeus Electro-nite, #Maxime Vansichen, #vansichen

Lees verder

Techniek

( Foto: Vansichen )

ENGINEERINGNET.BE -- Het was afnemer Heraeus Electro-nite uit Houthalen die Vansichen Lineairtechniek de technische uitdaging bezorgde.

Voor de ontwikkeling van een meetcel voor metaalstalen zocht dat bedrijf naar een XYZ-systeem dat niet enkel snel en precies moest werken, maar ook passen op een halve vierkante meter.

Het mechatronische concept dat de projectafdeling van Vansichen bedacht, is een H-constructie met een bewegende Z-as, waarbij de X- en Y-bewegingen gebeuren met 2 statische motoren.

Maxime Vansichen:”Bij motorisch aangedreven bewegingen moeten we altijd rekening houden met bekabeling. Die mag natuurlijk niet verstrikt raken. Door het feit dat voor dit ontwerp ook nog eens weinig plaats ter beschikking was, heeft onze projectdienst naar andere mogelijkheden moeten zoeken."

"De oplossing is gevonden op basis van een H-constructie met een riemgedreven module. Door 2 statische motoren synchroon te laten draaien – tegengesteld of in dezelfde richting - kunnen twee bewegingen opgevangen worden. De derde as die instaat voor de Z beweging is hierop bevestigd.”

Bahr Modultechnik – een Duits fabrikant waarvan Vansichen de Belgische vertegenwoordiging voert – mocht instaan voor de assemblage, maar bleek danig gecharmeerd door het Vlaamse engineeringconcept dat het meteen zijn 'Bahr European Application Award 2012” aan Vansichen uitreikte.