• 10/12/2012
  • |     BB

KU Leuven: 'Slimmer investeren dankzij ICT in slimme netten'

Twee onderzoekers van KU Leuven ronden onderzoek naar ICT in smart grids af: ook de consument is gebaat bij intelligente elektriciteitsnetten.

Trefwoorden: #esat, #ESAT-ELECTA, #Geert Deconinck, #ku leuven, #Rui Duan, #smart grid

Lees verder

research

( Foto: Barco )

ENGINEERINGNET.BE -- Geert Deconinck en Rui Duan van ESAT-ELECTA (KU Leuven) hebben met de steun van de onderzoeksinstelling Next Generation Infrastructure hun onderzoek over 'Multi-agent monitoring en controle in gecombineerde ICT-powerinfrastructuren' afgerond.

Op hun manier dragen de twee zo alvast hun steentje bij aan de discussie rond de zogenaamde 'smart grids'. Daarover ontstond eerder dit jaar nog een discussie in politieke kringen, omdat de vrees leefde dat slimme elektriciteitsmeters tot een prijsverhoging voor de consument zouden leiden. Ook het testproject van Eandis verloopt niet zonder de nodige discussie (zie link onderaan).

"De traditionele manier van energieverbruik is hoe dan ook fundamenteel aan het veranderen", concluderen de twee onderzoekers uit hun research. "Denk maar aan hernieuwbare energiebronnen en plug-in hybride elektrische voertuigen."

"Het huidige transmissie-en distributienetwerk van het elektriciteitsnet zal moeten volgen en vergt een aanpassing in de richting van die smart grids: intelligente elektriciteitsnetwerken met de mogelijkheid voor real-time prijszetting en demand response."

Deze 'slimme netten' gedragen zich duidelijk anders de huidige (redactie: die overigens werken met een decennia oude technologie). Ze zijn gebaseerd op een wisselwerking van elektriciteit en meetinformatie, en ze worden zelf beïnvloed door de opgemeten informatie. Dankzij deze real-time informatie kan het evenwicht tussen vraag en aanbod snel(ler) geregeld worden.

"Uiteraard is er de complexiteit van het smart grid met zijn verschillende actoren. Die hebben elk hun eigen noden: productie, distributie, exploitatie, markten, klanten en diensten. Zij moeten zoeken naar de juiste technische oplossingen in functie van de uitbating van het net om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen", aldus de researchers.

Het onderzoek weegt ook de voor- en nadelen af van de verschillende software- en meetsystemen. Die zijn nodig om onevenwichten op het net en prijsevoluties te voorspellen. Zo kunnen bedrijven het verbruik naar het goedkoopste moment verschuiven.

Beide onderzoekers hebben zelf een softwaremodule ontwikkeld waarbij rekening wordt gehouden met drie facetten: real-time informatie van elektriciteitsprijzen of spanningen op het net, elektriciteitsvraag en economische aspecten.

Dit softwareprogramma laat naar verluidt toe om scenario’s te berekenen die kunnen leiden tot kostenbesparende maatregelen voor de distributienetbeheerders en de elektriciteitsleveranciers om hun elektriciteitsverbruik bij te sturen om het net in evenwicht te houden.

Zij zullen bijvoorbeeld minder moeten investeren tijdens piekmomenten. "En dat komt ook de consument ten goede", aldus Geert Deconinck en Rui Duan.


LEES OOK
Over demand response aggregatie:
10 MW van Vlaamse REstore voor Elia's hoogspanningsnet

80% van Vlamingen niet geïnteresseerd in 'actieve' energiebesparing

Mag je als consument een (gratis) slimme elektriciteitsmeter weigeren?

ACHTERGROND
Een deel van de onderzoeksresultaten werd in de volgende boeken reeds opgenomen:
R. Duan, G. Deconinck, “Multi-agent Coordination for Market Environments,” Chapter 7 from R. Negenborn, Z. Lukszo, H. Hellendoorn (Editors), “Intelligent Infrastructures,” Series: Intelligent Systems, Control and Automation: Science and Engineering, Vol. 42, Springer, 2010, 529 pages, ISBN 978-90-481-3597-4.

“Intelligent Infrastructures,”Series: Intelligent Systems, Control and Automation: Science and Engineering, Vol.42, Springer, 2010, 529 pages, ISBN 978-90-481-3597-4, pp. 151-177.

G. Deconinck, “Metering, intelligent enough for smart grids?,” Chapter 8 (16 p.) from Z. Lukszo, G. Deconinck, M.P.C. Weijnen (Editors), “Securing electricity supply in the cyber age: Exploring the risks of information and communication technology in tomorrow's electricity infrastructure,” Series: Topics in Safety, Risk, Reliability and Quality, Vol. 15, Springer, 2010, 431 pages, ISBN 978-90-481-3593-6.

Onderzoek in cijfers:
Periode: 2007-2012
Onderzoekers: Professor Geert Deconinck, Rui Duan, Roland Reekmans,
Partners: KU Leuven – ESAT-ELECTA en Next Generation Infrastructure