• 10/12/2012
  • |     BB

Papieren archieven? Opgelet voor aantasting door papiervisjes!

In Nederland is het papiervisje de voorbije jaren uitgegroeid tot een ware plaag. En ook in België is een invasie van de papiervreter niet denkbeeldig, stelt archiefspecialist Merak.

Trefwoorden: #Ctenolepisma, #Kenniscentrum Dierplagen, #MERAK, #papiervisje, #schoelitsz

Lees verder

Nieuws

( Foto: Merak )

ENGINEERINGNET -- Een gewaarschuwd mens er is twee waard. Indien u papieren archieven heeft, kan het een goed idee zijn enkele steekproeven uit te voeren om mogelijke aantasting van uw documenten door het 'papiervisje' op te sporen.

Dat 'visje' - Ctenolepisma longicaudatum - behoort tot de familie van de franjestaarten en gedijt het best in droge en warme omgevingen met een temperatuur ongeveer 24°C, waarin het zich zeer snel kan voortplanten.

Papiervisjes vertoeven bij voorkeur in boekenkasten en archiefruimten omdat ze zich voeden met cellulose, een stof die voornamelijk terug te vinden is in papier.

In boeken en documenten die lange tijd opgeborgen blijven en niet vaak geraadpleegd worden, laat het uiterst schadelijke insect een spoor van vernieling achter.

Eens een archief of bibliotheek wordt getroffen, is de plaag naar verluidt zeer moeilijk te bestrijden. Preventie is dan ook essentieel.

De waarschuwing is afkomstig van het Nederlandse Merak, een bedrijf gespecialiseerd in onder meer archiefbeheer. 'Een doeltreffende bestrijding van dergelijke plagen is een werk van lange adem', stelt de firma in een persmededeling en nam daarom alvast een specialist onder de arm.

Bruce Schoelitsz is bioloog bij ‘Kenniscentrum Dierplagen’, een Nederlands kenniscentrum op vlak van dierplaagbeheersing en milieubescherming

Omdat hogere temperaturen en slechte ventilatie aan de basis liggen van de snelle uitbreiding van de plaag, adviseert Schoelitsz maatregelen in die zin, zoals een strikte temperatuur- en klimaatbeheersing in alle archiefruimten en een grondige chemische behandeling van de papieren documenten om alle al aanwezige visjes te elimineren.

Of u laat alle documenten inscannen voor elektronische opslag, uiteraard.