• 14/12/2012

Veiligheidstest nieuwe generatie reddingsboten voor boorplatformen

Reddingsboten op boorplatforms moeten aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen.

Trefwoorden: #boorplatform, #reddingsboot, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikimedia )

ENGINEERINGNET -- Bij een calamiteit worden ze vanaf tientallen meters hoogte gelanceerd, wat grote risico’s op letsel bij inzittenden betekent.

Het Nederlandse TNO doet al langer onderzoek voor de Noorse offshore olie- en gasindustrie om die risico’s tot een minimum te beperken. Dat trok de aandacht van twee van de grootste fabrikanten van reddingsboten.

De afgelopen periode deed TNO uitgebreide testen, simulaties en modelberekeningen voor Noorse fabrikanten van mariene veiligheidssystemen.

De reden om bij TNO aan te kloppen is volgens onderzoekers Joke Welten en Jeroen Uittenbogaard niet alleen de expertise op de relevante onderdelen maar vooral de combinatie daarvan met eigen labtesten onder één dak.

"We hebben hier zeer geavanceerde rekenmodellen ontwikkeld die we voeden met onderzoeksgegevens uit praktijktesten. Begin dit jaar zijn er in Noorwegen testen gedaan met de nieuwste reddingsboten. Daar hebben we uitgebreide metingen gedaan en zo validatiedata verzameld voor ons simulatiemodel. Ook hebben we testen gedaan met dummy’s op sleden in ons eigen crashlab."

"Die zijn voorzien van hypergevoelige sensoren om kracht, acceleratie, snelheid en meer te meten. In ons model kunnen we vervolgens duizenden variabelen invoeren en razendsnel doorrekenen. Zulke experimenten zijn in reële omstandigheden natuurlijk onmogelijk uit te voeren."

Het jongste onderzoek door TNO vloeit voort uit een eerdere opdracht van de Noorse oliemaatschappij Statoil. Samen met enkele andere partijen analyseerde TNO een paar jaar geleden de veiligheid van meer dan twintig bestaande typen ‘free-fall lifeboats’ in circa 10.000 verschillende scenario’s.

Dat leidde ertoe dat het Noorse Det Norske Veritas de TNO-methode tot onderdeel maakte van de door hen ontwikkelde standaard voor het ontwerpen van vrije-val reddingsboten. De Noorse fabrikanten wilden nu de veiligheid van de volgende generatie reddingsboten laten beoordelen, waarbij TNO vooral de combinatie stoel, passagier en gordelsysteem onder de loep nam.

Het grootste deel van het werk van TNO zat in het onderzoeken wat er met de vastgesnoerde passagier in de stoel gebeurt.

Ook hiervoor zijn talloze variabelen doorgerekend, waaronder de hoogte van de val, de acceleraties die daarbij optreden, de hoogte en richting van de golf, de plek waar de boot neerkomt in die golf, de windkracht, de locatie van de passagiers en meer.

Met onze rekenmodellen kunnen we veel meer situaties nabootsen dan je in werkelijkheid kunt testen’, aldus de twee TNO-experts.

‘Bovendien zou het doorrekenen van al die duizenden variabelen met standaard software maanden kosten, waar wij dat in een dag doen. En we beschikken over de unieke combinatie van simulatiemodellen en testen in ons eigen crashlab.’

Full scale testen, zoals dit jaar in Noorwegen, hebben als nadeel dat de omstandigheden minder heftig zijn dan in werkelijkheid. Daarvoor zou je moeten testen op volle zee tijdens een zware storm. Daar staat als voordeel tegenover dat alle bewegingen van de reddingsboot in de praktijk zijn te registreren, iets wat in het crashlab niet kan.

Aan de andere kant kunnen er in het crashlab wel de meest heftige situaties worden gecreëerd. Deze meetgegevens van de stoelen en dummy’s die TNO tijdens de praktijktesten verzamelt vormen de basis van het simulatiemodel om zo de realiteit perfect te kunnen nabootsen.

‘Op basis van onze onderzoeksresultaten hebben de fabrikanten tal van verbeteringen kunnen realiseren om de veiligheid van de passagiers in de reddingsboten te garanderen.’


(GL)