• 14/12/2012

In voorjaar 2014: eerste Europees octrooi?

Belangrijke stap voor innovatie: in de Europese Raad is een akkoord bereikt over de invoering van een Europees eenvormig octrooi .

Trefwoorden: #innovatie, #octrooi, #patent

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- In de Europese Raad is een akkoord bereikt over de invoering van een Europees eenvormig octrooi.

Philippe Lambrecht, secretaris-generaal van het VBO: “Het kan de kosten die vandaag gepaard gaan met het octrooi tot maar liefst 80% kan terugdringen. Deze kostenverlaging zal de concurrentiepositie van de Europese ondernemingen versterken ten aanzien van hun tegenhangers in de VS of in Japan, waar de octrooien veel goedkoper zijn. Dit is een belangrijk element in de huidige economische crisis.”

Vandaag kan een Europees octrooi dat wordt afgegeven door het Europees octrooibureau en dat bescherming biedt in de 27 lidstaten van de Europese Unie tot 36.000 euro kosten. In de Verenigde Staten kost zo’n octrooi ongeveer 2.000 euro en in China 600 euro.

Ook zou de invoering van een eenvormig octrooi bijdragen tot een verbetering van de rechtszekerheid en een daling van de kosten die voortvloeien uit geschillen.

Octrooien voor uitvindingen met een hoge marktwaarde vormen namelijk vaak een geschilpunt. De afwezigheid van een eenvormig systeem voor geschillenbeslechting leidt tot parallelle processen in verschillende landen, waarvan de resultaten niet altijd overeenkomen.


(KV)

(afbeelding wikipedia: aantal patenten toegekend in 2000, per land)