• 14/12/2012
  • |     BB

Beste 'supply chain'-presteerders besteden uit maar behouden controle

Onderzoek van PwC (PricewaterhouseCoopers): 'Bij de beste supply chain-presteerders gaat een hoge leveringsbetrouwbaarheid niet langer ten koste van de voorraadniveaus of de kosten'.

Trefwoorden: #Peter Vermeire, #pricewatercoopers, #pwc, #supply chain

Lees verder

Magazine

( Foto: IBM )

ENGINEERINGNET -- Het is onzekerheid troef in de bedrijfswereld. Hoe reageren onderneming op de financiële en economische crisis? De beste presteerders in de logistiek gaan op zoek naar technieken om de supply chain in hun voordeel te laten spelen. Dat blijkt uit PwC’s ‘Global Supply Chain Survey 2013’.

“De toonaangevende spelers op de markt investeren in nieuwe vaardigheden en technieken waardoor ze beter kunnen inspelen op de wensen van de klant, en dat op een kostenefficiënte manier”, zegt Peter Vermeire, Partner bij PwC.

“Het verkorten van de doorlooptijden speelt daarbij een cruciale rol omdat de supply chain zo beter kan inspelen op de veranderingen in een turbulente marktsituatie.”

Uit de studie van PwC – het vroegere PricewaterhouseCoopers - komen zes opvallende trends naar voor. Deze trends manifesteren zich in eerste instantie op globaal niveau, maar zijn evenzeer van toepassing op onze Belgische bedrijven of multinationals die in België gevestigd zijn.

Trend 1
De helft van onze bedrijven erkent dat een goede supply chain een strategisch voordeel geeft. Een goed georganiseerde supply chain staat voor sterke prestaties op het vlak van levering en een hoge voorraadrotatie. 'Het promoten van België als topregio voor logistiek en supply chain kan in die zin enkel verder aangemoedigd worden', aldus het rapport.

Trend 2
Uit het onderzoek blijkt ook dat de sterkste spelers erin slagen twee factoren te combineren: performantie qua levering, en kostenbeheersing plus flexibiliteit. Blijkbaar gaat een hoge leveringsbetrouwbaarheid niet langer ten koste van de voorraadniveaus of de kosten.

Trend 3
Minder succesvolle ondernemingen hebben de neiging met een one-size-fits-all 'supply chain'-aanpak naar de markt te gaan. Meer succesvolle spelen in op de specifieke noden van hun klantensegmenten.

Trend 4
De beste presteerders besteden hun productie en logistiek wel degelijk uit aan derden, mede door de hoge loonkosten in onze regio. Maar ze behouden wél de controle over hun strategische functies. Zo houdt men plannings- en aankoopfuncties typisch volledig in eigen handen.

Trend 5
De best presterende ondernemingen staan open voor nieuwe samenwerkingsmodellen met klanten en leveranciers, een grotere servicedifferentiatie, configuratiemodellen voor meer flexibiliteit, geavanceerde risk managementtechnieken en complexiteitsbeheer. Opvallend: net ook de groeilanden zijn erg succesvol zijn in het implementeren van deze technieken.

Trend 6
De interesse voor nieuwe technologieën en duurzaamheid neemt toe. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan nieuwe tools te implementeren voor procesautomatisering of voor het creëren van transparantie in de toeleveringsketen. Meer dan 60% van de respondenten gelooft dat duurzaamheid een steeds prominentere rol zal spelen in de supply chain van de toekomst.


ACHTERGROND
De ‘Global Supply Chain Survey 2013’ is al de negende survey in zijn soort die door PwC werd uitgevoerd. 503 supply chain executives uit verschillende industrieën van over de hele wereld werden bevraagd over hun visie op Supply Chain Management.