• 17/12/2012

Hoe rendementsverlies door lichtverstrooiing meten?

Zonnecelspecialisten van de Radboud Universiteit werken aan een oplossing: hoe kun je licht concentreren met een prisma zonder vervolgens rendement te verliezen aan lichtverstrooiing?

Trefwoorden: #licht, #lichtverstrooiing, #prisma, #Radboud Universiteit

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Al een paar jaar werkt de zonnecelgroep van het Institute for Molecules and Materials van de Nederlandse Radboud Universiteit samen met Suncycle, een bedrijf dat zonlicht slim concentreert met lenzen en prisma's.

"Die mensen kwamen in 2007 naar ons toe met een idee om licht te concentreren met een compacte installatie. Maar van zonnecellen hadden ze geen verstand, zeiden ze, daar hadden ze ons voor nodig. Wij zagen wel wat in hun idee, zeker toen ze een paar maanden later was er een proof of principle konden laten zien," zegt groepsleider John Schermer.

Door licht te concentreren kan veel meer rendement gehaald worden, met name bij toepassing van het type hoogrendement zonnecellen waar de groep van Schermer eerder records mee heeft gehaald.

Eén probleem: als je licht door een lens of prisma laat schijnen, valt het uiteen in verschillende kleuren: de mooie regenboogjes die op een zonnige dag uit een kristallen raamhanger komen laten dat het beste zien.

"Zonnecellen zijn ontworpen op homogeen, wit licht. Daarmee doen ze 't het best. Maar als je het licht eerst door een prisma stuurt, kan het zijn dat op een deel van de cel alleen blauw licht valt, en op de andere kant alleen rood. Daar gaat het rendement van omlaag - hoe veel, dat weten we niet precies. Het zou zelfs naar nul kunnen gaan."

Met een subsidie van Europa en de eerste topsectorensubsidie zet John Schermer vier mensen aan het werk om te begrijpen wat er gebeurt en om zonnecellen te ontwerpen die goed werken met verstrooid licht. Ook zal hij de kant-en-klare concentrator-installatie van Suncycle aan nauwkeurige proeven onderwerpen.

"Eerder moesten wij voor onze projecten zelf hard lobbyen om daar partners uit het bedrijfsleven bij te betrekken. Het komt nu echter steeds vaker voor dat bedrijven zelf het initiatief nemen en ons vragen om te participeren bij subsidieaanvragen."

"Dat is het resultaat van zorgvuldig opgebouwde langdurige samenwerking met industriële partners. De Radboudmensen moeten er echt bij zeggen ze dan, omdat ze zulke goede ervaringen met ons hebben en omdat we zo goed zijn in het doormeten van systemen."


(bron en foto: Engineers Online)