• 17/12/2012
  • |     BB

Vijf miljoen euro steun voor KMO’s in moeilijkheden

Vlaamse regering trekt 5 miljoen euro uit voor werkgeversorganisaties om KMO's in moeilijkheden te begeleiden naar een mogelijke doorstart.

Trefwoorden: #kmo, #kris peeters

Lees verder

HR

( Foto: Umicore, ®lowette )

ENGINEERINGNET.BE -- KMO's die door de economische crisis financieel in moeilijkheden raken en aankijken tegen een dreigend faillissement, kunnen vanaf nu rekenen op méér ondersteuning van de Vlaamse regering. Dat meldt Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor economie, die daarvoor 5 miljoen euro vrijmaakt.

Zo'n traject om een doorstartplan (via de KMO-portefeuille) op te maken bestond al, maar blijkt tot nu geen succes. Daarom gaat de overheid voortaan 75% van de kosten voor de opmaak van een doorstartplan voor zijn rekening nemen. Vroeger was dit 50%.

Rechtstreeks aankloppen bij de overheid kan niet: het moet verlopen via een werkgeversorganisatie, of een samenwerkingsverband met een werkgeversorganisatie.

Minister-president Peeters: “Ik wil voor de crisisaanpak in kader van de faillissementen uitdrukkelijk samenwerken met de werkgeversorganisaties. De ervaringen met preventief bedrijfsbeleid leren dat het cruciaal is om ondernemers die in economische moeilijkheden dreigen te komen, te benaderen vanuit organisaties die dicht bij hen staan.”

In de praktijk zal de overheid de werkgeversorganisaties betoelagen om een dienstenaanbod te creëren om KMO's te behoeden voor een faillissement. Die diensten zullen slaan op het 'informeren, sensibiliseren en begeleiden naar het bestaande instrumentarium (redactie: van het Agentschap Ondernemen), aangeboden door de overheid'.

'Er moet steeds voor gezorgd worden', aldus een persbericht, 'dat de werking gericht is op het vrijwaren van jobs. De impact van projecten op het behoud van werkgelegenheid is een cruciaal projectcriterium'.

Minister-president Peeters: “Teveel ondernemersambities dreigen gefnuikt te worden door faillissementen, die kunnen vermeden worden mits een snel en doortastend ingrijpen. Herstructureringen en bedrijfssluitingen dreigen aanleiding te geven tot een domino-effect bij KMO’s.”