• 18/12/2012
  • |     BB

Solvay kondigt herstructurering wereldwijde sodanetwerk aan

Het Belgische Solvay herschikt de productiecapaciteit van zijn soda-plants: in Zuid-Europa worden besparingen aangekondigd, in de VS wordt geïnvesteerd.

Trefwoorden: #Juery, #natriumcarbonaat, #soda, #Solvay

Lees verder

nieuws

( Foto: Solvay, soda-plant in Bulgarije )

ENGINEERINGNET.BE -- Solvay maakt bekend dat het 'zijn wereldwijd industrieel sodanetwerk gaat optimaliseren'. Het bedrijf verhoogt daarom zijn natriumcarbonaten- of sodaproductie voor markten die het goed doen.

Dat zijn met name de groeilanden, Noord-Amerika, Oost-Europa en het Midden-Oosten. West- en Zuid-Europa hebben het daarentegen moeilijk door een aanhoudende zwakke vraag en overcapaciteiten. Daar moet de capaciteit naar verluidt omlaag.

"Als marktleider zijn wij vastbesloten onze activiteiten aan te passen en onze bevoorrading te bepalen in functie van de marktvraag, meer bepaald in het zuiden van Europa en het Middellandse Zeegebied”, zo lichtte Pascal Juery toe, benoemd tot General Manager van Solvay’s zonet opgerichte Global Business Unit Essential Chemicals.

De bedoeling van de ingreep is de winst van de soda-activiteiten te doen toenemen en meer cash genereren, aldus het bedrijf in een persbericht.

In de praktijk betekent de aankondiging dat de productiecapaciteit in Europa wordt teruggeschroefd. Voor Zuid-Europa bestudeert Solvay naar eigen zeggen 'oplossingen om de productie aan te passen aan de verwachte marktvraag'. Midden 2013 zal een aangepast actieplan uitgevoerd worden. Meer details daarover werden niet bekendgemaakt.

In Noord-Amerika gaat de capaciteit omhoog met zo’n 12% 'via beperkte investeringen'. Via zijn vestiging in Wyoming wil Solvay ook groeiregio’s als Zuid-Amerika gaan bevoorraden.


ACHTERGROND
Soda of natriumcarbonaat is een wit kristallijn product dat hoofdzakelijk wordt gebruikt in glas, detergenten en het leefmilieu. Solvay produceert soda in negen fabrieken in acht landen: Bulgarije, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten.