• 18/12/2012

De afscheidsbrief van het industrieblad Vraag & Aanbod

Het blad Vraag & Aanbod stopt na 59 jaar: 'De allerlaatste', zo neemt de redactie afscheid. 'Gooi hem niet weg, want het wordt een collector's item'.

Trefwoorden: #industrieblad, #kluwer, #tijdschrift, #vraag aanbod

Lees verder

Nieuws

( Foto: Kluwer )

ENGINEERINGNET.BE -- Zoals al vroeger gemeld op deze website, heeft uitgever Kluwer besloten om zijn het industrietijdschrift 'Vraag & Aanbod' stop te zetten.

Dat is geen goed nieuws, want het weekblad was één van de weinige vak- en industriebladen die, zoals Engineeringnet, sterk inzette op de kwaliteit van zijn verslaggeving. Zoals de redactie het schrijft: "Daarmee verdwijnt het vertrouwde ‘gazetje' van de Vlaamse industrie."

Het verdwijnen van een kwaliteitsspeler zoals Vraag & Aanbod stelt de malaise in de media nog maar eens scherper. Net zoals de kranten en weekbladen staan ook de vak- en industriebladen onder druk als gevolg van de dalende inkomsten. Bij deze laatste snijdt de crisis bovendien nog dieper doordat dat ze quasi uitsluitend afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten.

Ook Vraag & Aanbod bijvoorbeeld zag zijn inkomsten de afgelopen jaren afkalven en verschuiven naar andere mediakanalen. "In al die jaargangen (redactie: sinds oprichtingsjaar1953) heeft de wereld niet stilgestaan, en zijn ook de communicatiemogelijkheden fors vermenigvuldigd. De tijd is voorbij dat advertenties en vakbeurzen de enige marketingmogelijkheden voor industriële bedrijven waren", stelt de redactie in zijn afscheidsbrief.

"Vandaag zijn daar netwerk-evenementen, online-advertenties, persmededelingen, websites, elektronische nieuwsbrieven en de sociale media bijgekomen. Het zegt alles over de context waarin dit blad gedurende zes decennia evolueerde."

"60 jaar lang hebben opeenvolgende generaties van uitgevers, redacties en advertentieverkopers ernaar gestreefd om van Vraag & Aanbod een bescheiden spiegel te maken van de industriële prestaties van ons land en onze buurlanden, van de voortschrijdende technologische mogelijkheden, en van de commerciële markten waarin de Belgische maakindustrie al die jaren haar overlevingskracht bewees. We hopen dat we daarin geslaagd zijn."

"Het team van Vraag & Aanbod dankt alle lezers, abonnees en adverteerders voor de vele jaren van vertrouwen. Wij wensen u en uw meelezende collega’s alle succes."

Engineeringnet van zijn kant wenst de collega's van Vraag & Aanbod alvast veel sterkte in sombere tijden.


(Bert Belmans, hoofdredacteur)

ACHTERGROND
Eind 1953 begon de Nederlandse uitgeverij Kluwer met een Belgische versie van zijn industriële handelsweekblad Vraag & Aanbod, dat toen al sinds 1891 in eigen land verscheen. 59 jaar later maakt Kluwer nu een einde aan de Belgische editie.