• 19/12/2012
  • |     BB

KB over modernisering en beveiliging van liften verschenen

Het nieuwe KB over de modernisering en de beveiliging van de liften is verschenen. Die bepaalt de deadlines voor de modernisering van liften voor privé- en professioneel gebruik in België.

Trefwoorden: #kb, #lift

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE -- Liften die na 1 april 1984 in gebruik werden genomen, moeten tegen eind 2014 worden gemoderniseerd. Liften met een bouwjaar tussen 1954 en 1984 ten laatste tegen eind 2016. De oudste liften met patrimoniale waarde moeten over tien jaar aangepast zijn.

Overleg met alle betrokken partijen zoals de eigenaars, syndici, keuringsorganismen en liftinstallateurs, hebben geleid tot een vernieuwde aanpak in het veiliger maken van liften.

In plaats van de eerder voorgestelde 3-fasenaanpak, worden nu alle maatregelen in een keer uitgevoerd. Vermits de verschillende beveiligingsmaatregelen niet onafhankelijk van elkaar zijn, leidde een gefaseerde aankoop dikwijls tot hogere kosten. Alle beveiligingsmaatregelen mogen nu in één maal uitgevoerd worden met een timing in functie van de installatiedatum van de lift.

Agoria, dat de liftenproducenten vertegenwoordigt, toont zich tevreden dat het nieuwe KB duidelijkheid verschaft over de regels over onderhoud, beveiliging en modernisering. Bovendien krijgen alle eigenaars van liften nu duidelijke tijdsschema’s om maatregelen te nemen. Meer dan de helft van de lifteigenaars is de wetgeving naar verluidt overigens al voor en heeft als goede huisvader de nodige herstellingen al laten doorvoeren. Er zijn naar schatting 85.000 liften in België.

Agoria benadrukt nog dat de prijs van een modernisering niet tot in de tienduizenden euro’s oploopt zoals gevreesd werd door sommige lifteigenaars: 'Enkel in het geval van liften met een patrimoniale waarde, één procent van het liftenpark, kan de prijs hoger oplopen'.

Het nieuwe KB is niet onbelangrijk: in Frankrijk is sinds de toepassing van een vergelijkbare wet het aantal fatale en ernstige ongevallen door liftgebruikers gedeeld door 3. Nog dit jaar vielen er in ons land twee doden te betreuren door ongevallen met liften.