• 19/12/2012

Hans Rudy Bos: «Flexibiliteit in crisistijd, essentieel ingrediënt»

Toen in 2007 er in de VS een snelle instorting van de financiële markten plaatsvond, werd dat door de bewoners van Europa in eerste instantie als een ‘ver van m’n bed show’ ervaren.

Trefwoorden: #crisis, #finacieel

Lees verder

Columns

Dit werd anders toen ook de centrale banken wereldwijd geconfronteerd werden met een bijzonder instabiele financiële markt en men zonder schroom, het fenomeen als een krediet crisis durfde te benoemen.

Maar met de nodige ondersteuning van de wereldwijde overheden ‘zou de crisis wel weer snel over zijn en konden we overgaan tot de orde van de dag’.

Staatsondersteuning
Helaas bleek de staatsondersteuning te vaak te berusten op het sneller laten draaien van de geldpersen, wat niet alleen de inflatie in de hand werkte.

Het voortslepen van de crisis, die in de laatste vijf jaar alleen maar omvangrijker en heftiger is geworden, heeft het vertrouwen van de bevolking in de financiële wereld drastisch doen afnemen.

Dat teruglopend vertrouwen heeft vervolgens weer een negatieve invloed op het uitgave patroon van de bevolking. Wat uiteindelijk de kwetsbaarheid van de verschillende economieën alleen maar vergroot.

Ver van mijn bed
Al met al zal bij het merendeel van de bevolking het idee, dat dit een ‘ver van m’n bed show’ is, wel over zijn.

Ná zoveel jaren van, ogenschijnlijk eeuwige groei, is de douche wel erg koud, als moet worden geconstateerd dat de bomen dus echt niet tot in de hemel groeien. Iets wat door de gerespecteerde verkopers van ‘gebakken lucht’ toch zéér overtuigend ons jarenlang is voorgehouden.

Invloed op de kredietcrisis?
Maar ja, wat doe je als individu, als zelfstandige ondernemer, als werknemer bij klein of groot, nationaal of internationaal bedrijf? Invloed op de kredietcrisis heb je niet.

Het lijkt misschien leerzaam om te horen op welke wijze men die crisis wil aanpakken en hoe de diverse experts daarover dan weer van mening verschillen. Maar uiteindelijk gaat het om de eigen toekomst, om de plaats van het eigen bedrijf, de vraag naar de eigen producten en diensten.

De markt is door de kredietcrisis duidelijk veranderd en, zo mag je het wel noemen, in een marktcrisis terecht gekomen. Het is dus van essentieel belang om te analyseren in hoeverre dat dit ook geldt voor de eigen producten en diensten.

De gehanteerde vertrouwde vaste koers, in zowel de aanpak van productie als de verkoop, zal in veel gevallen niet het gebruikelijke resultaat geven. Dat moeten constateren is één, maar de oplossing zal niet liggen in het bang afwachten of het rustig en vol vertrouwen uitkijken naar het snel voorbij gaan van de crisis.

Uitdaging
Om dat modewoord maar eens te gebruiken, de aanpassing aan de sterk gewijzigde situatie zal een 'uitdaging' worden. Het zoeken naar, en bepalen van een nieuwe koers is iets waarin de top het initiatief zou moeten nemen. Waarbij het betrekken van de medewerkers bij deze exercitie, betekent, dat de krachten gebundeld worden wat resultaat aanzienlijk kan versnellen en positief kan beïnvloeden. Uiteindelijk is het bij slecht weer van belang dat alle beschikbare capaciteit en middelen worden ingezet.

Kritische vragen
Daarbij mogen kritische vragen niet geschuwd worden. Vragen als: hoe worden onze producten en diensten in de markt gewaardeerd, zijn ze nog actueel, of is het eind van de levenscyclus in zicht, is een opwaardering voldoende of een ingrijpende innovatie nodig? Hoe is het met de flexibiliteit, ervaring, inzet, betrokkenheid en actuele vakkennis van de medewerkers? Is de bedrijfscultuur behoudend, zelfgenoegzaam of kritisch en toekomstgericht? Hoe is het gesteld met de beschikbaarheid van actuele informatie technologie? Zijn er voldoende, gebruiksvriendelijke analyse- en stuurgegevens voor productie, techniek in- en verkoop?

Hulpmiddelen
Zijn die hulpmiddelen ook goed op elkaar afgestemd en worden ze gebruikt, niet alleen om een ‘overkill’ aan onduidelijke staten en tabellen te produceren, maar ook om veranderende informatie duidelijk en flexibel te leveren? En daarmee een goed hulpmiddel te zijn bij het leren aan te passen aan de veranderende wereld.

Veel succes!!