• 20/12/2012
  • |     BB

Voor het eerst meer inschrijvingen voor elektrotechnische opleidingen

In 2012 de helft meer inschrijvingen voor werkzoekendenopleidingen in elektrotechniek dan vorig jaar. 'Dat is een trendbreuk', aldus Vormelek, 'maar we zijn er nog lang niet'.

Trefwoorden: #de wandeler, #vormelec

Lees verder

HR

( Foto: Fabricom )

ENGINEERINGNET -- Enkele maanden geleden pakte Vormelek, het opleidingscentrum voor werkgevers en werknemers in de sector PSC 149.01 (elektriciens: installatie & distributie), nog uit met dramatische cijfers over de tegengestelde evolutie in vraag en aanbod op het vlak van personeel in de elektrotechnische sector.

Het aantal studenten elektrotechniek is de laatste jaren immers stelselmatig gedaald, de laatste 5 jaar alleen al met 20%. Tegelijkertijd zijn er dit jaar 31% meer vacatures in de elektrotechnische sector dan in 2011.

Dit jaar is de trend gebroken: voor het eerst in jaren schreven zich in Vlaanderen meer mensen in om dit schooljaar een elektrotechnische opleiding te volgen. De totale toename bedraagt 2,6%.

Vooral de deeltijdse opleidingen voor jongeren (DBSO en Syntra Leertijd) en de opleidingen voor werkzoekenden doen het erg goed in vergelijking met vorig jaar. Wat werkzoekendenopleidingen betreft, zijn er dit jaar zelfs meer dan 50% meer inschrijvingen. Maar ook in het voltijds secundair onderwijs is er een lichte stijging met 0,4%.

Hilde De Wandeler, directeur van Vormelek: “Eigenlijk doen al onze doelgroepen het beter dan andere jaren. Vooral bij volwassenen die hun carrière heroriënteren zijn er duidelijk meer mensen die opteren om elektriciteit of koeltechniek bij te studeren."

"Ook in het deeltijds onderwijs en Syntra Leertijd is er een significante stijging. Enkel in de grootste doelgroep, het voltijds secundair onderwijs, is de stijging niet spectaculair. Maar het is goed dat we ook daar een signaal krijgen dat er beterschap is en meer en meer mensen inzien dat (elektro)techniek een verstandige en toekomstgerichte studiekeuze is. Maar we zijn er nog lang niet. Er is nog steeds een groot tekort aan elektriciens.”

“Het is nog niet duidelijk of de cijfers een echte kentering betekenen in de perceptie van technische beroepen”, besluit De Wandeler.

“We moeten dan ook blijven werken aan de herwaardering van de technische sectoren. En met reden: er is, zoals we al wisten, meer dan werk genoeg en ongeveer de helft van de elektriciens raadt zijn beroep aan aan kennissen en vrienden. Bovendien verdient een goede elektricien vaak meer dan de gemiddelde bediende.”