• 20/12/2012
  • |     BB

Renovatie elektrotechnische installatie Rupeltunnel achter de rug

De renovatie van de Rupeltunnel in Boom is achter de rug. Resultaat: dankzij energiezuinige verlichting een besparing van 1.109.535 kWh of 160.000 euro per jaar.

Trefwoorden: #crevits, #rupel, #rupeltunnel

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Het Agentschap Wegen en Verkeer meldt dat het de laatste hand heeft gelegd aan de grondige renovatie van de elektromechanische uitrusting in de Rupeltunnel op de A12.

De renovatie mag dan 3 maanden geduurd hebben, de resultaten liegen er niet om: een jaarlijkse besparing opleveren van maar liefst 1.109.535 kWh, of het equivalent van het energieverbruik van 317 doorsnee gezinnen. Op budgettair vlak betekent dat een belangrijke besparing van ongeveer 160.000 euro per jaar.

Op het programma stonden energiezuinige verlichting, betere noodsignalisatie, moderne ventilatoren en een goed werkende radioheruitzending. De vernieuwingsbeurt heeft in totaal 3,8 miljoen euro gekost.

De verlichtingsinstallatie van de Rupeltunnel was na 30 jaar dienst aan een grondige vernieuwing toe, aldus het agentschap. En vermits de gebruikte TL-lampen binnenkort niet meer verkrijgbaar zijn, moest de installatie sowieso vervangen worden.

Tegelijkertijd werd ook een aantal verouderde elektromechanische onderdelen vernieuwd, zoals de ventilatoren, de radioheruitzending en de noodpictogrammen.

Tijdens de renovatiebeurt zijn 3.264 lampen en 1.312 armaturen vervangen, zijn 44 nieuwe ventilatoren geplaatst en zijn de 30 nooduitgangen van de tunnel voorzien van nieuwe noodsignalisatie.

De apparatuur die instaat voor deze radioheruitzending is helemaal vernieuwd: weggebruikers kunnen bij het doorrijden zonder onderbreking verder luisteren naar de grote radiozenders: Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, Q-Music, MNM en Nostalgie.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “Er is gekozen voor veilige en duurzame oplossingen in functie van iedereen die door de Rupeltunnel rijdt met daar bovenop energiezuinige verlichting.”