• 08/01/2013
  • |     BB

App van Vlaamse whizzkids opgepikt door Amerikaanse accessoirebouwer

Gentse IT-starter Posios rijft partnerschap met gekende gadgetbouwer Griffin Technology binnen. Dat meldt het bedrijf van op de CES-beurs in Las Vegas.

Trefwoorden: #app, #blackbox, #griffin, #IBBT, #iMinds, #ipad, #iphone, #posios

Lees verder

Techniek

( Foto: Posios )

ENGINEERINGNET.BE - Griffin Technology raakte naar verluidt gecharmeerd door de revolutionaire manier waarop de technologie van Posios restaurants erg toegankelijke en betaalbare iOS-apparatuur zoals de iPod, de iPhone en de iPad laat gebruiken.

Het idee van twee Gentse whizzkids, Jan Hollez en Zhong Yuan Xu, ontstond zowat twee jaar geleden als een nevenproject, aangezien beide Masters in Computerwetenschappen toen fulltime werkten.

Onder begeleiding van incubator iMinds, het vroegere IBBT, ontwierpen de twee een app voor iPhones en iPads, waarmee restauranthouders hun klanten een betere service kunnen geven.

Met de Restaurant Butler-app kan elke kelner aan tafel bestellingen opnemen en die meteen in verschillende talen doorsturen naar de keuken. Alle data worden opgeslagen in de cloud. Zo heeft de restauranthouder overal en op elk moment toegang tot gegevens die hem inzicht geven in de werking van zijn zaak.

Interessant voor Belgische restaurateurs: de app is volledig compatibel met de ondertussen al fel besproken blackbox (de Fiscale Data Module), die het zwartwerk in de horeca uit de wereld moet helpen.

Vanaf 1 januari 2014 kunnen horeca-uitbaters niet meer zonder die Fiscale Data Module en moeten alle kassasystemen geregistreerd en erkend zijn. Dat vereist een update van de bestaande kassa of de aanschaf van een nieuw systeem, een zware investering voor een sector die het al moeilijk heeft. Met POSiOS kan dat evenwel zeer goedkoop. Instappen is naar verluidt al mogelijk vanaf 50 euro per maand.

Voor de twee Vlaamse masters is Posios alvast geen nevenproject meer. Waar de Amerikaanse concurrenten doorgaans met een horde programmeurs op een dergelijk project werken, moesten zij het met hun tweeën doen. Maar ze slaagden er wel de aandacht van een bekende speler als Griffin te trekken.

Een mooie kroon op hun werk: de volgende stap is dat Griffin de Vlaamse technologie in een gloednieuwe betaalterminal zal inbouwen.