• 09/01/2013
  • |     BB

Vlaamse ziekenhuistechnologie breekt door in Italië

Een in Vlaanderen ontwikkelde techniek om ziekenhuizen met goede bacteriën te reinigen heeft nu ook in Italië een doorbraak bereikt.

Trefwoorden: #chrisal, #desinfectie, #Robin Temmerman, #temmerman

Lees verder

Nieuws

( Foto: Chrisal, Dr. Robin Temmerman )

ENGINEERINGNET.BE -- In april 2007 werd in het AZ Lokeren gestart met probiotische reiniging nadat de Universiteit Gent in samenwerking met het Lommelse bedrijf Chrisal had aangetoond dat deze technologie een sterke daling van het risico op (resistente) ziekenhuisbacteriën kan realiseren.

Door reinigingsproducten aan te rijken met goede bacteriën zullen deze probiotica tijdens en na elke reiniging een laagje goede bacteriën vormen op het oppervlak.

Dit laagje zorgt voor een microscopische verwijdering van restvuil, waardoor het risico sterk vermindert dat andere (schadelijke) micro-organismen zich kunnen voeden met zulk vuil.

Vlaams ontwikkelaar Chrisal meldt nu dat ook de resultaten van andere studies in twee Italiaanse ziekenhuizen bevestigen dat chemische ontsmettingsmiddelen vervangen door probiotische reinigingsproducten resulteert in 90% lager risico op ziektekiemen in de omgeving.

Daarnaast blijkt dat ook het aantal 'nosocomiale' infecties (infecties opgelopen in het ziekenhuis zelf) met 30% teruggedrongen werd. De resultaten zullen naar verluidt later dit jaar worden gepubliceerd in het American Journal of Infection Control.

"We zijn er intussen in geslaagd een overeenkomst te sluiten met Copma, de grootste reinigingsfirma van Noord-Italië", aldus Dr. Robin Temmerman, CEO en R&D Manager van Chrisal. Copma zal de technologie vermarkten, met het Lommelse bedrijf als exclusief leverancier van probiotische reinigingsmiddelen.

Naar verluidt is het gloednieuwe Universitair Ziekenhuis Nuovo Sant’Anna van Ferrara meteen afnemer geworden.