• 14/01/2013
  • |     BB

Vlaamse bedrijven moeten sneller 'Gazellensprong' maken (+video)

Met zijn initiatief 'De Gazellesprong' wil minister-president Kris Peeters méér Vlaamse bedrijven aanzetten tot groei in het buitenland. Budget: 2 miljoen euro voor de volgende 2 jaren.

Trefwoorden: #gazellen, #Gazellesprong', #Kris Peeters

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Kris Peeters trok in 2010 al 1,5 miljoen euro uit om Vlaamse ondernemers te begeleiden in hun buitenlandse groeistrategie.

Daar werden destijds via diverse organisaties 9 coachingprojecten voor geselecteerd, die met steun van het Agentschap Ondernemen proefprojecten uitzetten inzake groeibegeleiding.

'Gazellen' zijn volgens de definitie die de Vlaamse regering er aan geeft 'snelgroeiende ondernemingen die zeer innovatief zijn, en die voor heel wat nieuwe werkgelegenheid zorgen'.

Dat gazellen een belangrijke economische rol spelen, blijkt duidelijk uit de cijfers. Zo blijkt de top 10 van de snelste groeiers in omzet verantwoordelijk te zijn voor niet minder dan 42% van nieuwe voltijdse banen in Vlaanderen.

Het proefproject van BAN Vlaanderen bijvoorbeeld, met 15 deelnemers, creëerde maar liefst 203 nieuwe jobs. Hun ‘High Growth’ deelnemers behaalden een gemiddelde omzetstijging van 44%, en een gemiddelde stijging in tewerkstelling van 26%. Hun ‘high potential starters’ behaalden zelfs een gemiddelde omzetstijging van 54% en een gemiddelde stijging in tewerkstelling van 67%.

Ook de online-geschenkenfirma Mamzel slaagde erin sterk te groeien, zowel in omzet (+194%), personeelsbestand (+56%) als toegevoegde waarde.

Kris Peeters: “Groeien is in de huidige macro-economische omgeving niet evident voor bedrijven. Maar ik geloof er sterk in dat vele Vlaamse KMO’s alle troeven in huis hebben om andere markten te veroveren. Het blijft belangrijk om in te zetten op meer snelgroeiende bedrijven”.


(Agentschap Ondernemen)

ACHTERGROND
De 9 gesteunde proefprojecten van de afgelopen twee jaren werden uitgevoerd door BAN Vlaanderen, Voka (twee projecten), Unizo, The Second Phase, Flanders InShape, Samenwerkingsverbond Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK), Universiteit Antwerpen Management School en BECO België. In totaal werden 113 bedrijven geselecteerd door deze projectpromotoren.


Video met getuigenis van Materialise (3D-printing):