• 14/01/2013
  • |     BB

Driekwart van IT-afdelingen loopt kans op 'licentieboetes'

Zowat 78% van Europese IT-managers geeft toe binnen hun organisatie méér software in gebruik te hebben dan ze licenties aangekocht hebben. <br>

Trefwoorden: #ca technologies, #Gartner, #licentie

Lees verder

Nieuws

( Foto: IMB )

ENGINEERINGNET – Uit een rondvraag bij senior IT-managers in Europese bedrijven uit 19 landen blijkt dat 90% van hen zich het komende jaar verwacht aan een audit op hun softwarelicenties.

In één adem geeft 78% toe dat er in hun organisatie stevige verschillen zijn tussen het aantal afgenomen licenties en het feitelijke gebruik van de aangeschafte software. Ze lopen dus een stevige kans een boete te krijgen, beseffen ze.

Een en ander blijkt uit een onderzoek dat IT-leverancier CA Technologies afnam bij 92 senior IT-managers tijdens de recent gehouden 'Gartner IT Financial, Procurement & Asset Management Summit'.

Opmerkelijk: de IT-managers blijken niet van kwade wil te zijn, maar te worstelen met het beheer van alle aangekochte licenties.

76% van de respondenten vindt het namelijk 'moeilijk' om niet-gebruikte software te identificeren en om licenties binnen hun organisatie te distribueren. Bovendien geeft 77% aan dat zij het lastig vinden om de audit-rapportages en de reacties hierop te beheren.

Tevens blijkt uit het onderzoek dat 78% van de ondervraagde IT-managers zich wel degelijk aan 'een hoge boete verwacht indien het beheer van IT-middelen niet volgens de regels wordt uitgevoerd'.

Het probleem, aldus CA Technologies, is dat bijna de helft van de ondervraagde bedrijven het gebruik van hun software nog volgt door middel van handmatige processen. Of met hulpmiddelen die vaak ook nog eens van afdeling tot afdeling verschillen.

'Daar bestaan nochtans goed georganiseerde en geautomatiseerde IT-oplossingen voor', aldus de CA Technologies.