• 14/01/2013
  • |     BB

Daling energietarieven: 'slapende' klanten zijn de grote winnaars

De 'slapende' klanten zijn de grote winnaars van de tariefverlaging die de energieleveranciers begin dit jaar doorvoerden. Wie zijn huiswerk goed maakte, kijkt aan tegen minieme verschillen.

Trefwoorden: #electrabel, #luminus, #test-aankoop

Lees verder

nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE – Ondanks het feit dat nog niet alle parameters op de tariefkaarten van de energieleveranciers bekend zijn, heeft Test-Aankoop een aantal vaststellingen gedaan.

Het baseert zich hierbij om het deel van de factuur waarvoor de leveranciers verantwoordelijk zijn en dat globaal gezien ongeveer de helft van het factuurbedrag uitmaakt: de energieprijs (kWh-prijs en vaste vergoedingen, BTW inbegrepen).

De grootste winnaars zijn volgens Test-Aankoop de 'slapende' klanten van Electrabel en Luminus. Een huishouden met een gemiddeld profiel voor elektriciteit en gas (verwarming) zal, op basis van de huidige gegevens, een jaarlijkse besparing realiseren van 200 tot 240 euro. Zij kunnen echter nog meer besparen, stelt de organisatie, door naar sommige andere leveranciers over te stappen.

Voor de anderen is de situatie genuanceerder en de besparing minimaal of nihil, volgens de huidige tariefformules.

'Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Aangezien de prijzen werden bevroren in april, zal het de moeite lonen om de vergelijking nog eens te maken binnen 3 maanden, met alle elementen van de factuur op dat moment', stelt de consumentenorganisatie in een persbericht.

Test-Aankoop merkt verder fijntjes op dat 'de voornaamste inspanningen vooral gericht zijn op leveranciers, terwijl de energiefactuur ook uit andere elementen bestaat die zwaar op het gezinsbudget wegen en ook méér aandacht zouden moeten verdienen'. Zoals bijvoorbeeld de groene energiebijdragen, distributiekosten en federale bijdragen.