• 15/01/2013
  • |     BB

Project nieuwe autosnelweg tussen Brugge en Knokke toegewezen

Consortium Via Brugge voorkeursbieder voor project 'A11 Brugge', één van de zes 'missing links' in het Vlaamse wegennet en het grootste DBFM-wegenisproject tot nog toe in Vlaanderen.

Trefwoorden: #Aclagro, #Aswebo, #Franki Construct, #Jan De Nul, #Van Laere, #Via Brugge

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET .BE -- Het consortium Via Brugge, bestaande uit Jan De Nul, aannemer Van Laere, Franki Construct, Aswebo, Aclagro en het infrastructuurfonds DG Infra+, is door Via-Invest aangeduid als 'voorkeursbieder' om een volledig nieuwe autosnelwegverbinding tussen Knokke en Brugge aan te leggen.

Het project staat te boek als een van de zes 'missing links' in het Vlaamse wegennet en is meteen het grootste DBFM-wegenisproject (Design-Build-Finance-Maintain) dat er ooit in Vlaanderen geweest is.

Het gaat om de realisatie, inclusief het 30-jarige onderhoud, van de hoofdwegverbinding A11 tussen de gewestwegen N49 (woonkern Westkapelle in Knokke-Heist) en N31 (Blauwe Toren in Brugge) en dit over een traject van 12 km.

De nieuwe autosnelweg moet voor een betere verbinding tussen de haven van Zeebrugge en het hinterland zorgen. Op dit ogenblik verloopt de verbinding via gewestwegen die minder geschikt zijn voor de verwerking van grote vrachtstromen.

Een volledig nieuw fietspadennetwerk zal zorgen voor veilig fietsverkeer van en naar de haven en tussen de polderdorpen.

In de eerste helft van 2013 zal er verder onderhandeld worden met de voorkeursbieder om de financieringspistes te optimaliseren en zal de stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Daarna kan de zogenaamde "financial close" plaats vinden. In het najaar 2013 is de start van de werken gepland.


ACHTERGROND
De volgende consortia dienden een finale offerte in:
- Via Brugge, bestaande uit Ondernemingen Jan DE NUL, Algemene Aannemingen VAN LAERE , ASWEBO, ACLAGRO, Franki Construct en DG Infra+
- VIA-XI, bestaande uit Besix Group, Eiffage, Heijmans Nederland en Stadsbader
- Horizon, bestaande uit Strabag en DIF Infra 3 PPP 1 Luxembourg
- Vialink Brugge, bestaande uit CFE en BAM

Uit de beoordeling van de offertes bleek dat de offerte van het consortium Via Brugge de economisch meest voordelige was.