• 17/01/2013
  • |     BB

Belgisch Keccak-algoritme wordt Amerikaanse beveiligingsstandaard

Dit is Belgisch: het Amerikaanse nationale standaardisatie-instituut NIST heeft een grotendeels Belgische techniek uitgekozen als nieuwe beveiligingsstandaard.

Trefwoorden: #keccac, #nist, #NXP Semiconductors, #SHA-2, #SHA-3, #STMicroelectronics

Lees verder

Techniek

( Foto: Keccac Team )

ENGINEERINGNET.BE -- Joan Daemen en Gilles Van Assche van STMicroelectronics ontwierpen samen met Michaël Peeters van NXP Semiconductors en de Italiaan Guido Bertoni het algoritme 'Keccak'.

De ontwikkeling van dat algoritme werd vier jaar geleden in gang gezet met onder meer Belgische subsidies, zo meldt het IWT, het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, in zijn nieuwsbrief.

NIST schreef 5 jaar geleden een wedstrijd uit, toen het vreesde dat zijn SHA-2 algoritme gecompromitteerd was. Keccak wordt nu het SHA-3 algorithme van het Amerikaanse standaardisatie-instituut. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld pc-bankieren en de uitwisseling van elektronische documenten te beveiligen.

Het NIST koos Keccak naar verluidt uit 63 inzendingen. De jury prees de techniek vooral omwille van 'zijn elegantie, snelheid en flexibiliteit'.

“Het grote verschil met vroeger is dat Keccac niet op dezelfde manier kwetsbaar is voor aanvallen als ons vroegere algoritme", stel NIST-beveiligingsexpert Tim Polk. “Dat heeft te maken met de totaal verschillende opbouw van beide algoritmes."

En er zijn nog extra voordelen, aldus Polk: "Keccac is compacter en leent zich daardoor beter tot gebruik in embedded systemen, zoals elektronische toestellen die wel een verbinding maken met een netwerk, maar zelf geen volwaardige pc's zijn." Voorbeelden daarvan zijn sensoren in een beveiligingsnetwerk of huishoudelektronica die op afstand wordt bestuurd.


OP DE FOTO
Vlnr: Michaël Peeters, Guido Bertoni, Gilles Van Assche en Joan Daemen.