• 18/01/2013

ACE-SLAB dempingsplaten beschermen schouder - persbericht

Gedempte Olympische overwinning in Double Trap. Deze discipline is niet alleen een van de jongste Olympische sporten, maar ook een van de minder bekende.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #dempingsplaten, #Double Trap

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH / Recoil Systems )

Wanneer je nu leest, dat het hier om een soort kleiduiven schieten gaat, wordt de zaak al snel duidelijk. Maar wie denkt dat de woordspeling betrekking heeft op een schokdemper, die slaat de plank mis.

Wanneer de kersverse winnaar van de Olympische Spelen van Londen in 2012 in Double Trap, de Brit Peter Wilson, terugkijkt op de afgelopen jaren, dan komt zijn grootste sportieve succes hem voor als een speling van het lot.

Eigenlijk wilde de jonge atleet grote dingen doen in andere disciplines zoals cricket of rugby. Een ongeluk bij het snowboarden, of preciezer gezegd, een daaruit voortvloeiende schouderblessure, stak daar een stokje voor.

Nu was het in zijn geboorteland Engeland uitgerekend een innovatieve schoudervulling die ertoe bijdroeg een Olympische overwinning in het schieten te behalen. Want bij Double Trap wordt geschoten met blokkerende jachtgeweren van kaliber 12, waarvan de terugslag tegen de schouder gedempt moet worden.

Anders is zelfs voor getalenteerde mannen als Wilson het raken van de tweetallen (er wordt telkens geschoten op twee werpschijven) een zeer moeilijke aangelegenheid. Om deze opgave te vergemakkelijken is de schacht van het geweer van Peter Wilson met een - vanwege zijn kleur - met de naam "green pad" of "groen kussentje" gedoopt, schokabsorberend materiaal uitgerust.

Deze zijn aan Peter Wilson en zijn team geleverd door het bedrijf Recoil Systems uit het graafschap Essex. Dit bedrijf heeft de green pad ontwikkeld met de hulp van de Engels ACE-vestiging, Ace Controls International.

Kleine voordelen maken het verschil
Het groene kussentje is gebaseerd op een SLAB-dempingsplaat van het type SL-100 van visco-elastisch PUR-materiaal van ACE Stoßdämpfer GmbH. Normaliter wordt dit gepatenteerde materiaal gebruikt voor het absorberen of vertragen van trillingen.

Het is ACE echter gelukt om het materiaal aan te passen voor een nieuw gebruiksdoel, zodat klanten als Wilson dit ook kunnen gebruiken voor de demping van de schokken door terugslag.

Oorspronkelijk bedoeld voor het creëren van nieuwe perspectieven voor ontwerpers in de automatisering voor de absorptie van schokken over grotere oppervlakken, was het wegens de mogelijkheid de platen op maat te snijden en de eenvoudig montage door verlijming ook voor de relatief kleine geweerschacht van Peter Wilson een ideale oplossing.

Bij de vervaardiging van het materiaal vormen zich een immens aantal kleine luchtbelletjes. Door de moleculaire structuur van het materiaal nemen deze luchtbelletjes de vorm van een dodecaëder, een regelmatig twaalfvlak dat begrensd wordt door twaalf gelijkzijdige vijfhoeken, aan.

Deze structuur heeft verbazingwekkende effecten op de verdeling van energie. Elke botsing bewerkstelligt een compressie van de cellen, die de vezels van het materiaal uit elkaar dwingt en zo de botsing aanzienlijk vertraagt.

Na de botsing komt het materiaal weer in zijn oorspronkelijke toestand terug, zonder daarbij een rebound te genereren die een krachtoverbrenging op de schouder tot gevolg heeft. En hierin schuilt het kleine, volkomen legitieme concurrentievoordeel, dat Peter Wilson door het gebruik van deze terugslagplaat heeft.

Een kleinigheid die in de topsport beslissend kan zijn tussen winst en verlies. Peter Wilson, die niet alleen Olympisch kampioen, maar ook houder van het wereldrecord in zijn sport is, weet dat het op de kleinste details aankomt en heeft daarom zijn vertrouwen gesteld op de green pad.

Recoil Systems werkt op zijn beurt weer samen ACE, omdat de fabrikant de ontwerp- en calculatiesoftware ACE SLAB-Calc aanbiedt.

Dit is de ideale tool om uit de verscheidenheid aan aangeboden dempingsplaten voor het vertragen van schokken en trillingen de meest optimale te kunnen kiezen.

Zo worden klanten van ACE - zoals overigens ook bij industriële schokdempers en industriële gasveren - langdurige en kostbare keuzeprocedures bespaard.

ACE en Recoil Systems: Beschutting voor schutters en meer
ACE werkt al meer dan 10 jaar samen met Recoil Systems. Het Engels zusterbedrijf van het in Langenfeld gevestigde hoofdkantoor voor Continentaal Europa en andere regio's levert de partners daarbij zowel SLAB-dempingsplaten als zelfinstellende kleine schokdempers van de serie MC150.

In de loop der jaren zijn dempingsoplossingen van ACE in duizenden industriële toepassingen gebruikt en daarnaast keer op keer in nogal ongewone gevallen.

De absorptie van de terugslag van een sportgeweer behoort zeker in die laatste categorie. Hopelijk zal de green pad Peter Wilson permanent beschermen tegen nek- en schouderklachten.

Want om een sport die je liefhebt op te moeten geven is een treurig lied om te zingen. Nu zong hij in Londen de nationale hymne. Wat een verschil!


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.