• 22/01/2013
  • |     BB

Strijd om laatste Congoboot Charlesville escaleert

De nieuwe eigenaar van de 'Charlesville', het laatste der grote Congoboten, treft voorbereidingen om het schip te laten verslepen.

Trefwoorden: #congoboot, #georg buchner, #rostock

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De nieuwe eigenaar van de Georg Büchner - de huidige naam van de m/v Charlesville - lijkt iedereen te snel af te willen zijn.

Terwijl de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw samen met Wa­ter­erf­goed Vlaan­de­ren alle hens aan dek roept om het schip als historisch erfgoed te bewaren, laat de nieuwe eigenaar al voorbereidingswerken uitvoeren om het schip te verslepen.

Zo meldt de Duitse krant 'Ostsee Zeitung' dat er water in de ballasttanks werd gepompt en dat maandag al een eerste loopbrug is afgebroken.

Volgens de krant zullen de voorbereidingswerken waarschijnlijk woensdag rond zijn. Dat stelt althans het bedrijf dat ingehuurd is om de klus te klaren.

De Charlesville was geruime tijd eigendom van de Duitse stad Rostock, tot het stadsbestuur het schip verkocht aan een niet nader genoemde schroothandelaar.

Het schip slopen, zoals eerst de bedoeling was, kan in principe niet meer, sinds Watererfgoed Vlaanderen ontdekte dat de Büchner op een erfgoedlijst staat. De Duitse wetgeving stelt namelijk dat een schip dat op deze lijst staat, niet mag verkocht of gesloopt worden.

De Duitse autoriteiten boden daarop aan het schip voor een symbolische euro over te dragen aan België. Maar gezien de precaire toestand van de overheidsbudgetten, is de belangstelling in politieke kringen zo goed als onbestaande.

Wie de opdrachtgever en dus de nieuwe eigenaar is, wilde of mocht de ingehuurde firma blijkbaar niet vertellen. De vzw Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie is er niet gerust in en informeerde de pers met de boodschap: "De sloper wil blijkbaar iedereen te snel af zijn..."