• 06/02/2013
  • |     BB

Total niet in zee met Fluxys-consortium voor verkoop Frans TIGF-gasnetwerk

Total laat weten dat het vanaf nu «exclusief» met een consortium van EDF, SNAM en GIC zal onderhandelen over de verkoop van zijn Franse gasnet TIGF. Fluxys valt uit de boot.

Trefwoorden: #edf, #fluxys, #TIGF, #Total

Lees verder

nieuws

( Foto: E.ON, receptiestation gas )

ENGINEERINGNET.BE -- Het olieconcern Total kondigt in een mededeling aan 'exclusieve onderhandelingen te gaan voeren met een consortium van drie bedrijven voor de overname van zijn TIGF-gasnetwerk in het zuidwesten van Frankrijk.

Het uitverkoren consortium bestaat uit het Franse EDF (20%), de gasnetbeheerder Snam uit Italië (45%) en het investeringsfonds GIC uit Singapore (35%). Die bedrijfsgroepering zou 2,4 miljard euro veil hebben voor de overname, aldus Total, 'wat de ondernemingswaarde reflecteert'.

Transport et Infrastructures Gaz France – TIGF – is gevestigd in Pau en telt zowat 500 werknemers. Het gasnet omvat twee belangrijke gasopslagplaatsen in Lussagnet en Izaute en bestrijkt de zuidwestelijke regio van Frankrijk.

Dat betekent dat een ander consortium, waaraan ook het Belgische Fluxys deelneemt, uit de boot valt. In dat consortium zitten naast Fluxys ook AXA Private Equity, Predica, ADIA uit Abu Dhabi en het pensioenfonds PGGM uit Nederland.

Total benadrukt dat het verder wil onderhandelen over het bod en dat deze gesprekken eerst rond moeten zijn vooraleer er een definitief akkoord komt.