• 21/01/2013
  • |     BB

Vlaamse Regering subsidieert Europees bioproject rond plantenveredeling

De Vlaamse Regering wil biologische veredeling in Vlaanderen stimuleren door de deelname van Inagro en de Hogeschool Gent aan Europees project te betoelagen.

Trefwoorden: #bio, #hogent, #hogeschool gent, #inagro, #plantenveredeling

Lees verder

research

( Foto: Bayer Cropscience )

ENGINEERINGNET.BE -- Vlaanderen heeft tot op vandaag relatief weinig traditie in biologische veredeling, stelt de Vlaamse regering in de persmededeling.

Om specifiek de biologische plantenveredeling en zaadproductie voor de biosector te ondersteunen, heeft ze beslist de twee Vlaamse deelnemers aan een project in Europees samenwerkingsverband een subsidie van 200.000 euro toe te kennen.

Het gaat meer bepaald om het onderzoekscentrum Inagro en de Hogeschool Gent, die van de partij zijn in een project waar 41 partners uit 19 Europese landen aan deelnemen.

Het project in kwestie moet bijdragen aan de ontwikkeling van biologische rassen voor tarwe, gerst en peulvruchten. De bedoeling is deze gewassen weerbaarder te maken tegen zaadoverdraagbare ziekten en ze een stabielere opbrengst en kwaliteit te laten leveren.

“Het beschikken over degelijk en voldoende zaai- en plantmateriaal is voor de biosector van essentieel belang, maar er is op dit vlak nog een lange weg af te leggen”, aldus minister-president Kris Peeters.

“Door participatie aan dit project op Europees niveau zal ook de Vlaamse biosector gebruik kunnen maken van de resultaten van het project, en op die manier een bijkomende stimulans krijgen voor zijn verdere ontwikkeling.”


ACHTERGROND
Het doel van het project is het verhogen van het gebruik van plantaardig materiaal met hoge genetische diversiteit in granen (tarwe en gerst) en peulvruchten (erwten en veldboon), door middel van coördinatie, koppeling en uitbreiding van bestaande veredelings- en onderzoekstechnieken. Daarom wordt ook gewerkt aan een sterkere keten en netwerking tussen biologische veredelaars. Daarnaast wil het project ook bijdragen aan kennisontwikkeling bij de biotelers over een gezonde zaadoogst, en aan een optimaal ‘management on farm’ van hun genetisch materiaal.