• 23/01/2013
  • |     BB

Smogalarm: maximaal 90km per uur op snelwegen

Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu zendt smogalarm uit voor de periode 24 t/m 25 januari. Dat betekent onder meer dat het verkeer op de autosnelwegen beperkt is tot 90km per uur.

Trefwoorden: #ircel, #smog, #smogalarm

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De fijnstofconcentraties zijn momenteel zeer hoog en evolueren hoger dan verwacht, aldus IRCEL-CELINE,de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

'Deze situatie wordt naar verluidt voornamelijk verklaard door de slechte verdunningsomstandigheden, maar vermoedelijk draagt ook de import van vervuilde lucht uit Oost-Europa bij, door de landelijke oostenwind, aan de hoge fijnstofconcentraties', aldus IRCEL op zijn website.

Voor morgen en vrijdag (periode 24 en 25 januari 2013) zendt de cel een smogalarm uit. Op Vlaamse snel- en ringwegen geldt een snelheidsbeperking tot 90km per uur, in de binnenstad tot 50km per uur. In Wallonië is er een snelheidsbeperking tot 90km per uur 'op een aantal snel- en ringwegen'.

De komende dagen worden geen veranderingen in de situatie verwacht. De aanwezigheid van een temperatuursinversie op lage hoogte houdt de vervuiling vast onder 200-300m.

De wind is iets aangewakkerd in vergelijking met gisteren, met windsnelheden rond de 3 m/s, maar is nog steeds te zwak om de luchtvervuiling beter te verdunnen en dat zal ook de volgende twee dagen zo blijven.

Op basis van de laatste metingen en voorspellingen is de kans groot dat de fijnstofconcentraties vandaag, morgen en vrijdag hoger zullen zijn dan 70 µg/m3 in de drie gewesten.

Een gevoelige verbetering van de luchtkwaliteit wordt pas vanaf het weekend verwacht, 'hoewel voor zaterdag de meteorologische voorspellingen nog zeer onzeker zijn'.