• 25/01/2013

PoPJIM-project over zelfoptimaliserende mechatronische componenten

Een van de onderzoeks-innovatieprojecten in het kader van het Europese 'Factories of the Future'-programma is PoPJIM. Bedoeling: ontwikkelen van ‘joint interface modules’.

Trefwoorden: #agoria, #Factories of the Future, #KTH, #PoPJIM

Lees verder

research

( Foto: PoPJIM )

ENGINEERINGNET -- PoPJIM, een onderdeel van het Europese 'Factories of the Future'-programma, heeft tot doel de dynamische stabiliteit van machines te vergroten door de introductie van intelligente componenten: ‘joint interface modules’.

Hierdoor kan de dynamische stijfheid van de machine worden geregeld, waardoor de nauwkeurigheid ook bij hogere productiviteit kan worden aangehouden. Ook het dynamisch gedrag van de machine is hierdoor makkelijker voorspelbaar.

Zonder deze aanpak zou dynamische instabiliteit in de meeste gevallen worden vermeden door bijsturing van de procesparameters, maar dat gaat meestal ten koste van de productiviteit.

Bovendien zijn de ‘joint interface modules’ via draadloze communicatie aan het controlenetwerk van de machine aangesloten, wat de integratie van deze componenten in de machines vergemakkelijkt.

Het PoPJIM-project focust op cases in de gereedschapsmachinebouw waar het ‘chatter’-fenomeen tot slechte oppervlaktekwaliteit van de geproduceerde stukken, gereedschapsbreuk of schade aan de machine leidt.

Het project wordt geleid door KTH (Royal Institute of Technology in Stockholm) en zal in de loop van 2013 worden afgerond.


(bron: Agoria)

ACHTERGROND
Het 'Factories of the Future'-programma werd gecreëerd onder impuls van industriële associaties en een netwerk van Europese onderzoeksinstellingen. Voor België is Agoria bij het programma betrokken. Factories of the Future genereert industriëel georiënteerde onderzoeks- en innovatieprojecten, waarbij demonstratie en valorisatie van projectresultaten essentieel is. Inmiddels lopen er 97 Europese ‘Factories of the Future’-projecten.

INFORMATIE
Via Chris Decubber van Agoria:
chris.decubber@agoria.be