• 28/01/2013
  • |     BB

Spoor: installatie noodstopsysteem TBL1+ loopt voor op planning

De installatie van het automatische noodstopsysteem TBL1+ loopt voor op de planning, melden Infrabel en NMBS. In de marge: in 2012 reden er 75 treinen op de hoofdsporen door een rood licht.

Trefwoorden: #ETCS, #infrabel, #nmbs, #TBL1+

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fabricom )

ENGINEERINGNET.BE -- Zoals geweten, werken Infrabel en NMBS samen aan de installatie van het automatisch noodstopsysteem TBL1+. Dit systeem voert een automatische remming uit wanneer een trein voorbij een rood sein rijdt én wanneer een trein bij het naderen van een rood sein op 300 meter afstand sneller dan 40 km/u rijdt.

Sinds eind 2012 zijn alle belangrijke spoorknooppunten uitgerust met TBL1+, melden beide betrokken partijen; 'wat een stuk sneller is dan de geplande versnelde installatie'.

Ter herinnering: TBL1+ is hardwarematig compatibel met het Europese stuurpostsignalisatiesysteem ETCS (European Train Control System). Tegen eind 2022 zal Infrabel het volledige netwerk hebben uitgerust met ETCS.

De sneller dan verwachte installatie heeft ook positieve gevolgen voor de 'verkeersovertredingen' op het spoor: zo reden er in 2012 75 treinen op de hoofdsporen door een rood licht, vergeleken met 91 in 2011 en in 104 in 2010.

Ook het aantal seinvoorbijrijdingen waar er een potentieel gevaar was, is gedaald van 43 in 2011 naar 34 in 2012. 'Het gevolg van de versnelde installatie van TBL1+ en gezamenlijke actieplannen van Infrabel, NMBS en de andere spooroperatoren', wordt gesteld in een persmededeling.


ACHTERGROND
De plannen voor een Europees veiligheidssysteem (ETCS – European Train Control System) dateren van de jaren negentig, maar de technische ontwikkeling vroeg meer tijd dan verwacht. NMBS besliste daarom in 2006 om in België door te gaan met TBL1+.

Na het ongeval van Buizingen in 2010 besliste NMBS om TBL1+ versneld op de treinen te installeren. Groot voordeel van TBL1+ is dat het systeem vrij gemakkelijk kan omschakelen naar ETCS omdat de infrastructuur dezelfde is.

Voor wat de treinen betreft, vergt de installatie wel een herprogrammering. In nieuwe treinen en op de oude waar ETCS geïnstalleerd, wordt de ETCS-hardware gebruikt, die ook de gegevens van TBL1+ kan verwerken.

LEES OOK
Diabolo-project: voorbeeld voor alle toekomstige tunnels - artikel


/b>