• 29/01/2013
  • |     BB

10 miljoen euro onderzoeksgeld voor 4 Vlaamse topwetenschappers

De European Research Council heeft de laureaten van de 'Advanced Grants' bekend gemaakt. Bij de vijf topwetenschappers zijn er vier Vlamingen. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro.

Trefwoorden: #advanced grants, #erc, #fwo, #imec, #kuleuven, #monard, #vub

Lees verder

research

( Foto: FWO, Elisabeth Monard )

ENGINEERINGNET.BE -- De European Research Council heeft voor de oproep 2012 de ‘Advanced Grants’ voor een bedrag van 680 miljoen euro toegekend. Enkel senior onderzoekers komen hiervoor in aanmerking, na een strenge selectie op basis van wetenschappelijke uitmuntendheid.

Slechts 13% van de 2.304 ingediende dossiers wordt gehonoreerd met een beurs. In België gaat het om 5 onderzoekers.

Vier van hen werken aan een Vlaamse universiteit. Allen hebben zij een carrière die bij het FWO - het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - is gestart of onderweg werd gesteund. Zij kunnen met deze beurs van 2,5 miljoen euro hun onderzoek verder uitbouwen.

“Wij zijn opgetogen dat de vier Advanced Grants van het ERC, een achtergrond hebben bij het FWO,” zegt Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het FWO. “Deze internationale vergelijkingstoets bevestigt dat het FWO een neus heeft voor wetenschappelijke excellentie en de juiste selecties maakt.”

De laureaten van de ERC Advanced Grants zijn:
Piet HERDEWIJN – KU Leuven: XNA - Development of an artificial information system
Paul HEREMANS – IMEC: EPOS CRYSTALLI - Epitaxial thin-film organic semiconductor crystals and devices
Johan SCHOUKENS – VUB: SNLSID - Data Driven Structured Modelling of Nonlinear Dynamic Systems
Greet VAN DEN BERGHE – KU Leuven: Nutri-CARE - Nutrient restriction during Critical illness: from induction of Autophagy to Repression of aberrant Epigenetic alterations.


ACHTERGROND
Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen stimuleert het ontwikkelen van nieuwe grensverleggende kennis in alle wetenschappelijke disciplines. in 2011 financiert het FWO meer dan 1700 excellente onderzoekers en om en bij de 1400 onderzoeksprojecten. Het FWO krijgt financiële steun hoofdzakelijk van de Vlaamse overheid, maar ook deels van de federale overheid, bedrijven en stichtingen.