• 30/01/2013
  • |     BB

Prestigieus Fermilab Fellowship voor VUB-professor Freya Blekman

VUB-professor Freya Blekman heeft de prestigieuze 'CMS LPC Fellowship 2013' ontvangen. De aanstelling wordt gedaan door Fermilab, de Amerikaanse tegenhanger van CERN.

Trefwoorden: #fellowship, #fermilab, #freya blekman, #lhc, #ulb, #vub

Lees verder

research

( Foto: VUB, Freya Blekman )

ENGINEERINGNET.BE -- Natuurkundige Freya Blekman doet onderzoek naar elementaire deeltjes en werkt aan het Interuniversity Institute for High Energies van de ULB en de VUB.

Ze is tevens één van de twee coördinatoren van de ‘Beyond-Two-Generations’ onderzoeksgroep, een samenwerkingsverband van een dertigtal universiteiten.

Deze groep zoekt met het CMS-experiment tussen de top-quarks naar nieuwe deeltjes en krachten buiten het standaardmodel van de kwantumfysica.

Zo’n nieuw deeltje zou bijvoorbeeld een zwaardere versie van de top-quark kunnen zijn, of deeltjes die vervallen naar top quarks waarvan het bestaan voorspeld wordt door extradimensionale modellen. Een doorbraak in de zoektocht zou bijvoorbeeld ook mogelijk het mysterie van de donkere materie verklaren.

Het Fellowship programma moedigt een nauwe samenwerking aan tussen internationale onderzoekers en het Amerikaanse Fermilab LHC Physics Center, de tegenhanger van de CERN-deeltjesversneller in Genève.

Door de toekenning krijgt de onderzoeksgroep van prof. Blekman een extra budget van 37.000 dollar, aangevuld met een reisfonds van 20.000 dollar.

Blekman is uitverkozen door de raad van bestuur, waarin enkel zeer gerenommeerde wetenschappers zetelen.